Πάνω από 3,3 δισ. δολάρια οι ζημιές στο Βιετνάμ από τον τυφώνα Γιάγκι

Πάνω από 3,3 δισ. δολάρια οι ζημιές στο Βιετνάμ από τον τυφώνα Γιάγκι
A woman paddles a boat on a flooded street caused by typhoon Kai Tak in Hanoi August 18, 2012. The typhoon has caused at least 4 deaths, and damaged thousands of houses in Vietnam after typhoon Kai Tak landed in Northern Vietnam and Southern China on Friday, local online newspaper Vnexpress reported. REUTERS/Kham (VIETNAM - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) - RTR36XQX Photo:
Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 299 ανθρώπους, ενώ 34 αγνοούνται.

Η ισχυρότερη καταιγίδα της Ασίας φέτος, ο τυφώνας Γιάγκι, προκάλεσε ζημιές που εκτιμώνται σε 81,5 τρισεκατομμύρια ντονγκ (3,31 δισεκατομμύρια δολάρια) στο βόρειο Βιετνάμ, δηλαδή διπλάσιες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

Ο τυφώνας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 299 ανθρώπους, ενώ 34 αγνοούνται, κατέστρεψε βιομηχανικά κέντρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταστρέφοντας εργοστάσια και εγκαταστάσεις, εκτός από το να πλημμυρίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να καταστρέψει σπίτια και να ξηλώσει μια γέφυρα.

«Η συνολική οικονομική ζημιά εκτιμάται αρχικά σε πάνω από 81,5 τρισεκατομμύρια ντονγκ, με τις περισσότερες ζημιές να προκαλούνται από κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ ο υπουργός Γεωργίας Λε Μινχ Χοάν.

Το ποσό αυτό υπερβαίνει μια προκαταρκτική εκτίμηση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έγινε αυτόν τον μήνα από το υπουργείο προγραμματισμού, η οποία απειλούσε να ψαλιδίσει 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 6,8% έως 7% φέτος.

Ο Χοάν προέτρεψε τις αρχές να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν την παραγωγή, διασφαλίζοντας παράλληλα τις προμήθειες και συγκρατώντας τις τιμές, καθώς τα αγροκτήματα και οι γεωργικές εκτάσεις ήταν μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο.

Οι τιμές των ζωντανών χοίρων στο Βιετνάμ αυξάνονται σταθερά από τότε που ο Γιάγκι και οι επακόλουθες πλημμύρες έπληξαν αρκετές χοιροτροφικές μονάδες, όπως ανέφερε το Reuters.

Την Πέμπτη, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global δήλωσε ότι η κερδοφορία των βιετναμέζικων τραπεζών θα πληγεί λόγω των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τον τυφώνα που διέταξε η κεντρική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com