Δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας: Προς τις αρχές Οκτωβρίου η κρίσιμη ψηφοφορία

Δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας: Προς τις αρχές Οκτωβρίου η κρίσιμη ψηφοφορία
Photo: DALL•E
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, με συναλλαγές ύψους 739 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ψηφίσει στις 4 Οκτωβρίου για το αν θα επιβάλει δασμούς ύψους 45% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τα κράτη μέλη έχουν λάβει ένα σχέδιο κανονισμού για τα προτεινόμενα μέτρα.

Η ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ καθυστέρησε ελαφρώς εν μέσω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής με το Πεκίνο για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα απέτρεπε τις νέες επιβαρύνσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη μέλη υιοθετήσουν τους δασμούς, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Η νέα ημερομηνία θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ψηφοφορία έρχεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, η οποία διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της και ότι χρειάζονται δασμοί ώστε οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε αθέμιτη δραστηριότητα εκ μέρους της και έχει απειλήσει με αντίποινα σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, κονιάκ και χοιρινό κρέας, καθώς και σε αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.

Η ψηφοφορία θα ανοίξει το δρόμο για νέους δασμούς ύψους περίπου 35% που θα τεθούν σε ισχύ από το Νοέμβριο και για πέντε χρόνια, εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία – 15 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ – αντιταχθεί στην κίνηση αυτή.Οι νέοι δασμοί θα προστεθούν στον υφιστάμενο συντελεστή 10%.

Κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν προειδοποιήσει κατά της επιβολής των δασμών, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και οι δύο χώρες πραγματοποίησαν πέρυσι εμπορικές συναλλαγές ύψους 739 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι το μπλοκ έχει τους αριθμούς για να εγκρίνει τους δασμούς, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι επιφυλακτικοί στο να κάνουν προβλέψεις αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μίλησε κατά των εισφορών, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει για μια συμφωνία με το Πεκίνο.

«Δεν είμαι οπαδός των αντισταθμιστικών δασμών, διότι αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίμετρα και θα μας εμπλέξει σε μια δασμολογική διαμάχη, ίσως σε έναν δασμολογικό πόλεμο, με την Κίνα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Εργάζομαι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που δεν θα μας οδηγήσει σε δασμολογικό πόλεμο με την Κίνα».

Η ΕΕ και η Κίνα συζητούν μια λύση με διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου των τιμών και του όγκου των εξαγωγών αντί των δασμών.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις που έχει προσφέρει η Κίνα.Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ έχει δηλώσει συχνά ότι οποιαδήποτε λύση θα έχει αυστηρές απαιτήσεις: θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο των επιδοτήσεων της Κίνας και να είναι κάτι που η ΕΕ θα μπορεί να παρακολουθεί τη συμμόρφωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com