Βρετανία: O Τζόνσον διέταξε έφοδο του στρατού σε εργοστάσιο της Ολλανδίας για εμβόλια COVID

Βρετανία: O Τζόνσον διέταξε έφοδο του στρατού σε εργοστάσιο της Ολλανδίας για εμβόλια COVID
epa10163096 Outgoing British Prime Minister Boris Johnson makes a farewell speech at Downing Street, London, Britain, 06 September 2022. Boris Johnson will formally relinquish his role to Queen Elizabeth at Balmoral before the new Prime Minister is appointed. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για 5 εκατομμύρια εμβόλια COVID που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει να απαγορεύσει την εξαγωγή τους στη Βρετανία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι διέταξε τους επικεφαλής του στρατού να σχεδιάσουν μια επιδρομή σε ένα ολλανδικό εργοστάσιο τον Μάρτιο του 2021 για να εξασφαλίσουν 5 εκατομμύρια εμβόλια COVID που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει να απαγορεύσει την εξαγωγή τους στη Βρετανία.

Τζόνσον δήλωσε ότι ο τότε αναπληρωτής επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας, αντιστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, του είχε πει ότι μια επιδρομή με τη χρήση μικρών σκαφών για τη διάσχιση της Μάγχης και την πλοήγηση σε ολλανδικά κανάλια θα ήταν δυνατή – αλλά τον προειδοποίησε για τις διπλωματικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, ο Τσάλμερς – ο οποίος έκτοτε έχει συνταξιοδοτηθεί από τον στρατό – του είπε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί η αποστολή απαρατήρητη και ότι «αν εντοπιστούμε θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ουσιαστικά εισβάλλουμε σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

«Κατά βάθος συμφωνούσα με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελα να το πω δυνατά: ότι το όλο θέμα ήταν τρελό», δήλωσε ο Τζόνσον σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Mail του Σαββάτου.

Ούτε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ούτε ο Τσάλμερς -ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής για τα πρότυπα του δημόσιου βίου- δεν σχολίασαν άμεσα τις αναφορές του Τζόνσον.

Τα υπό αμφισβήτηση εμβόλια COVID αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, αλλά οι δόσεις κατασκευάστηκαν από υπεργολάβους στην Ολλανδία και τη Βρετανία.

Τον Μάρτιο του 2021, τα εμβόλια χρησιμοποιούνταν ευρέως στη Βρετανία, αλλά οι δόσεις που κατασκευάζονταν στο ολλανδικό εργοστάσιο εκκρεμούσε ακόμη η έγκριση της ΕΕ.

Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ είχαν συμβάσεις με την AstraZeneca για εμβόλια και η ΕΕ επεδίωξε να κρατήσει τα έτοιμα εμβόλια στο ολλανδικό εργοστάσιο για μελλοντική χρήση.

Ο Τζόνσον -ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 με την υπόσχεση να ολοκληρώσει τις χρονοβόρες συνομιλίες για την αποχώρηση από την ΕΕ- δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενεργούσαν υπό την πίεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Μετά από δύο μήνες μάταιων διαπραγματεύσεων είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ μας αντιμετώπιζε με κακία και με κακία … επειδή εμείς εμβολιάζαμε τον πληθυσμό μας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εκείνοι», δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του το 2022 μετά από σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων και παραβιάσεις των κανόνων κλειδώματος της COVID.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com