Πώς έγινε το φονικό χτύπημα στον Χασάν Νασράλα – Τα σενάρια για τη διαδοχή και την απάντηση του Ιράν

Πώς έγινε το φονικό χτύπημα στον Χασάν Νασράλα – Τα σενάρια για τη διαδοχή και την απάντηση του Ιράν
epaselect epa11337673 Hezbollah leader Hassan Nasrallah delivers a speech via a screen during a rally marking the eighth anniversary of the assassination of late Hezbollah Resistance military commander Mustafa Badreddine, in a suburb outside Beirut, Lebanon, 13 May 2024. Badreddine who was considered Hezbollah's most senior military commander, was killed in an attack in Syria on 13 May 2016. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο στρατός του Ισραήλ είχε πληροφορίες «σε πραγματικό χρόνο» για τις κινήσεις του Νασράλα.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνεται μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις, σε μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Νέα Τάξη».

Ο αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επιβεβαίωσε ότι η επίθεση έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα βρισκόταν στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, συναντώντας ανώτατους διοικητές για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι ενημερώθηκαν μόλις ώρες πριν απογειωθούν, ενώ ο στόχος παρέμενε άγνωστος μέχρι την τελευταία στιγμή. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δεκάδων πυρομαχικών, τα οποία έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.

Κατά την ίδια επιχείρηση, σκοτώθηκε και ο Άλι Καράκι, κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ.

Η εξόντωση του Νασράλα δεν ήταν απλώς μια επιτυχής στρατιωτική επιχείρηση, αλλά, όπως τη χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια «ιστορική καμπή» που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, ο Νετανιάχου προειδοποίησε για δύσκολες μέρες που έρχονται, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην προστασία των πολιτών του και στην επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επόμενη μέρα μετά το πλήγμα στον Νασράλα φαίνεται δυσοίωνη. Το Ιράν, κεντρικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, έχει ήδη κηρύξει πενθήμερο πένθος και προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το αίμα του «μάρτυρα» Νασράλα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς το Ιράν διαθέτει συμμάχους και βαριά οπλισμένες πολιτοφυλακές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπως τους Χούθι στην Υεμένη και ομάδες στη Συρία και το Ιράκ, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

Η δολοφονία του Νασράλα ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά και τον εσωτερικό πυρήνα της Χεζμπολάχ, με τον Χασέμ Σαφιεντίν να θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος. Ωστόσο, το κενό ηγεσίας που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές διαμάχες και τις συνεχείς επιθέσεις από το Ισραήλ, καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της οργάνωσης.

Ο Νετανιάχου, εξαπολύοντας απειλές και κατά του Ιράν, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να χτυπήσει όπου χρειάζεται.

«Δεκάδες» επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε “δεκάδες” νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας “επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών“, ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στους στόχους που έπληξε περιλαμβάνονται εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

«Είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ.

Ερωτήθηκε επίσης εάν οι ΗΠΑ θα απαντούσαν σε ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει απονομή δικαιοσύνης την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: