Εθνική Τράπεζα: Υπερκαλύφθηκε κατά έξι φορές το βιβλίο προσφορών για το 10% – Από 7,30 έως 7,95 ευρώ το εύρος τιμής

Εθνική
Museum of National Bank of Greece in Athens, Greece on March 13, 2024. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το ΤΧΣ προσφέρει το 10% των μετοχών του στην τράπεζα, από το συνολικό του ποσοστό 18,3%.

Υπερκαλύφθηκε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον κατά έξι φορές το βιβλίο προσφορών που άνοιξε το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το εύρος της τιμής για το plecement της Εθνικής ορίστηκε στα 7,3 με 7,95 ευρώ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΧΣ, το εύρος τιμής διάθεσης βρίσκεται μεταξύ €7,30 και €7,95 ανά μετοχή τοις μετρητοίς και κινείται μεταξύ discount 5% και premium κοντά στο 1%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ» ή ο «Πωλητής Μέτοχος») και η «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» (η «ΕΤΕ» ή η «Τράπεζα») ανακοινώνουν ότι από την 30.09.2024 θέτουν στη διάθεση του επενδυτικού κοινού στην Ελλάδα το εγκριθέν κατά την 30.09.2024 συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (η «ΕΚ») ενημερωτικό δελτίο, το οποίο συντάχθηκε στην αγγλική γλώσσα και εμπεριέχει μετάφραση του περιληπτικού σημειώματος στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (EE) 2017/1129 (ο «Κανονισμός για το Ενημερωτικό Δελτίο»), τους κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμούς (EE) 2019/979 και 2019/980, τα άρθρα 57-68 του Ν. 4706/2020, όπως ισχύουν, και την Απόφαση 1/892/13.10.2020 της ΕΚ (το «Ενημερωτικό Δελτίο»), αναφορικά με την Ελληνική Δημόσια Προσφορά μέχρι και 13.720.727 υφιστάμενων, κοινών, ονομαστικών, άυλων, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών («Χ.Α.»), ονομαστικής αξίας εκάστης €1,00 στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας (οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), δυνάμει της από 28.09.2024 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Πωλητή Μετόχου, το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη διάθεση των Προσφερόμενων Μετοχών. Δεν υπάρχει εγγύηση εγγραφής για τις Προσφερόμενες Μετοχές. Η Ελληνική Δημόσια Προσφορά δεν υπόκειται σε σύμβαση αναδοχής ή/και τοποθέτησης χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης.
Περαιτέρω πληροφορίες για την ETE, τις Προσφερόμενες Μετοχές, τον Πωλητή Μέτοχο και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά (όπως, ενδεικτικά, για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) και τους όρους και προϋποθέσεις της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και κατανομής των Προσφερόμενων Μετοχών παρατίθενται στο Ενημερωτικό Δελτίο και ιδιαίτερα στην ενότητα 19 υπό τον τίτλο «TERMS AND CONDITIONS OF THE OFFERING».
Κατωτέρω, παρατίθεται το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς:

Οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να αλλάξει, οπότε η Τράπεζα και ο Πωλητής Μέτοχος θα ενημερώσουν δεόντως και εγκαίρως το επενδυτικό κοινό με δημόσια ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιευτεί στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α., στην ιστοσελίδα του Πωλητή Μετόχου και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου η προσδιορισμένη αγορά-στόχος των Προσφερόμενων Μετοχών καταλαμβάνει: επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, επαγγελματίες πελάτες και ιδιώτες πελάτες, όπως ορίζονται στο Ν. 4514/2018 όπως ισχύει, με τουλάχιστον βασική γνώση και εμπειρία σε χρηματοπιστωτικά μέσα και επενδυτικές υπηρεσίες και με τουλάχιστον μέτρια ανοχή στον κίνδυνο, ανεξαρτήτως χρονικού ορίζοντα επένδυσης και με επενδυτικό σκοπό την αύξηση του κεφαλαίου ή την αντιστάθμιση κινδύνου.

Όλα τα δίκτυα διανομής των Προσφερόμενων Μετοχών (ήτοι παροχή επενδυτικών υπηρεσιών περιλαμβανομένων της παροχής επενδυτικών συμβουλών, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, λήψης/διαβίβασης εντολών συναλλαγών και εκτέλεσης εντολών συναλλαγών) θεωρούνται κατάλληλα για τους πελάτες της προσδιορισμένης αγοράς-στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα αυτή κίνηση σηματοδοτεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό για την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει καταγράψει μια συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταφέρει να ισχυροποιήσει τα οικονομικά της μεγέθη και να ενισχύσει τη θέση της στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Η διάθεση μετοχών αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από θεσμικούς και λιανικούς επενδυτές, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του προηγούμενου placement, το οποίο ολοκληρώθηκε με εξαιρετική ζήτηση, υπερκαλύπτοντας κατά 8 φορές τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών.

Ενισχυμένες οικονομικές επιδόσεις και στρατηγικές προτεραιότητες

Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε σημαντική άνοδο στα οικονομικά της αποτελέσματα το 2024, με κέρδη που ανέρχονται σε 670 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και η στρατηγική εστίαση στην τεχνολογική αναβάθμιση και τις καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης έχουν τοποθετήσει την τράπεζα σε θέση πρωτοπόρου στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Ένα νέο κεφάλαιο για την Εθνική

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, έχουν τονίσει τη σημασία της νέας αυτής φάσης για την τράπεζα, καθώς αυτή συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Με τη συνεχιζόμενη στρατηγική της ψηφιακής καινοτομίας και τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνει ένα ισχυρό μέλλον, συμβαδίζοντας με τη νεότερη ελληνική ιστορία των 183 ετών.

Η νέα αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στη μακρόχρονη ιστορία της τράπεζας, ενισχύοντας τη θέση της ως βασικού πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αλλά και επαναφέροντάς τη στο προσκήνιο των διεθνών επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: