Ηλεκτρικά οχήματα: Ο μεγάλος απολογισμός της μετάβασης – Τι πήγε στραβά;

Ηλεκτρικά οχήματα: Ο μεγάλος απολογισμός της μετάβασης – Τι πήγε στραβά;
19 June 2019, North Rhine-Westphalia, Aachen: Numerous cars of the electric car manufacturer e.Go are standing in the factory hall. Vodafone has launched a mobile data network with the 5G transmission standard for electric cars at the Aachen production plant of the car manufacturer e.Go. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι κυβερνήσεις μειώνουν τα κίνητρα, οι πωλήσεις επιβραδύνονται, και η βιομηχανία αναθεωρεί τα επενδυτικά της πλάνα.

Οι οδικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και η εγκατάλειψη των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων του κλίματος.

Για χρόνια, οι κυβερνήσεις παρείχαν γενναιόδωρες επιδοτήσεις, ενθαρρύνοντας τη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Καθώς η τεχνολογία βελτιώθηκε και οι τιμές μειώθηκαν, τα EV άρχισαν να γίνονται πιο προσιτά. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναδιοργάνωσαν την παραγωγή τους, προσφέροντας ευρύτερες επιλογές ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ η ζήτηση αυξανόταν συνεχώς.

Ωστόσο, φέτος η εικόνα αλλάζει. Οι κυβερνήσεις περιορίζουν τα οικονομικά κίνητρα, οι πωλήσεις σταθεροποιούνται και ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες επανεξετάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Τι πήγε στραβά;

Παρά την ανάπτυξη της Κίνας, η ζήτηση EV σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική υποχωρεί. Στην Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς συρρικνώθηκε στο 14%, ενώ οι πωλήσεις στη Γερμανία κατέγραψαν πτώση 69%. Στις ΗΠΑ, τα μοντέλα με μπαταρίες αναμένεται να καλύψουν το 9% των πωλήσεων, πολύ χαμηλότερα από το 12,4% που προβλεπόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομικοί παράγοντες και η έλλειψη υποδομών φόρτισης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις. Στην Ευρώπη, η απόσυρση των κρατικών επιδοτήσεων έκανε τα EV να φαίνονται ακριβά σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Παρά την τεχνολογική υπεροχή της Κίνας στην παραγωγή μπαταριών και τις χαμηλότερες τιμές, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προστατεύουν τους εγχώριους κατασκευαστές με εμπορικά φράγματα.

Η επιβράδυνση της μετάβασης έχει επηρεάσει σοβαρά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πολλές εταιρείες αναθεωρούν τα πλάνα τους. Ακόμη και η Tesla αποφεύγει πλέον να αναφέρεται στον αρχικό στόχο της για 20 εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως έως το 2030. Στις ΗΠΑ, η Ford περιορίζει επενδύσεις και παραγωγή, ενώ η Volkswagen μειώνει την παραγωγή και εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων.

Η κυριαρχία της Κίνας στον κλάδο των EV αποτελεί απειλή για τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι χαμηλότερες τιμές των κινεζικών μπαταριών δίνουν στη χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να ανοίξουν την αγορά τους στα φθηνότερα κινεζικά EV ή να προστατεύσουν τις τοπικές βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας;

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναδιοργανώνονται και αναμένεται να προσφέρουν πιο προσιτά μοντέλα. Στην Ευρώπη, επτά νέα ηλεκτρικά οχήματα με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν φέτος και το επόμενο έτος, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς των EV έως και 24%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: