Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων με τις αυξήσεις του 2025 – Παραδείγματα

Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων με τις αυξήσεις του 2025 – Παραδείγματα
Photo: pixabay.com
Από τον Απρίλιο του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς αυτοί συνδέονται με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, με στόχο να φτάσουν στα 950 ευρώ.

Από τον Απρίλιο του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να ανέλθει στα 950 ευρώ, μαζί με τον κατώτατο μισθό.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα χρειαστεί να υπάρξει μια ετήσια μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά περίπου 3,9% με 4%. Αυτό μεταφράζεται σε μια μέση μηνιαία αύξηση περίπου 33 ευρώ, η οποία θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κλιμακίου.

Με αυτήν την αύξηση, οι νέοι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους χωρίς παιδιά θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 883 ευρώ
  • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 961 ευρώ
  • Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 1.140 ευρώ
  • Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 1.195 ευρώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης με δύο παιδιά και στο 3ο κλιμάκιο θα δει τον μισθό του να αυξάνεται από 1.337 ευρώ σε 1.370 ευρώ. Μέχρι το 2027, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν περίπου 400 ευρώ επιπλέον, με το ετήσιο όφελος να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.

Ωστόσο, η τελική αύξηση στους μισθούς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό. Το νέο έτος θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027. Αυτό σημαίνει μια ετήσια αύξηση άνω του 4%, με τον κατώτατο μισθό να αναμένεται να φτάσει τα 870 ευρώ τον Απρίλιο του 2025.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τις εισηγήσεις επιστημονικών φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: