Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπερβεί τις 1.500 μονάδες;

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπερβεί τις 1.500 μονάδες;
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με το επόμενο ορόσημο να είναι η υπέρβαση του επιπέδου των 1.500 μονάδων, υποστηριζόμενο από ισχυρές οικονομικές προοπτικές και ελκυστικές αποτιμήσεις.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με το επόμενο μεγάλο στοίχημα να είναι η υπέρβαση των 1.500 μονάδων. Μετά από μια περίοδο που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υστερούσε έναντι των διεθνών, οι αναλυτές της Eurobank Equities θεωρούν ότι το επενδυτικό story παραμένει ισχυρό, υποστηριζόμενο από πολλούς παράγοντες.

Οι θετικές προοπτικές βασίζονται σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2,2% το 2024, το 2,5% το 2025 και το 2,3% το 2026. Επιπλέον, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παραμένει ισχυρή, με πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά τις προσδοκίες, φτάνοντας τα 7,5 δισ. ευρώ για το οκτάμηνο.

Ένας ακόμα λόγος που ενισχύει την ελκυστικότητα του ΧΑ είναι οι αποτιμήσεις των μη χρηματοοικονομικών μετοχών, που παραμένουν χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο τους και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επίσης με σημαντικά discounts έναντι των ευρωπαϊκών, ενώ η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναπτυγμένες αγορές δημιουργεί περαιτέρω αισιοδοξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την JP Morgan, παρουσιάζουν πλέον ισχυρούς ισολογισμούς και βελτιωμένη κερδοφορία. Η διανομή μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2008, αποτελεί ένδειξη της σταθερότητας του κλάδου. Οι τράπεζες συνεχίζουν να προσελκύουν θετικές εκτιμήσεις και υψηλές τιμές στόχους από διεθνείς επενδυτικούς οίκους, όπως η UBS και η Alpha Finance, οι οποίες βλέπουν περιθώρια ανόδου έως και 50% για τις μετοχές τους.

Παρά τις θετικές προοπτικές, δεν λείπουν οι κίνδυνοι. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα. Η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των μετοχών, ειδικά σε περίπτωση επιδείνωσης των διεθνών οικονομικών συνθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: