Bloomberg: Η Ελλάδα έτοιμη να αντλήσει έως και 727,2 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου της Εθνικής

Bloomberg: Η Ελλάδα έτοιμη να αντλήσει έως και 727,2 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου της Εθνικής
Ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μιλάει σε πάνελ, στο 28th Annual Economist Government Roundtable, στο Λαγονήσι, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Bloomberg σχολιάζει τη σημασία της κίνησης, καθώς το κράτος αποχωρεί σταδιακά από τον τραπεζικό τομέα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση ιδιωτικοποιήσεων με την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, αποσκοπώντας στην άντληση έως και 727,2 εκατ. ευρώ. Το κράτος προχωρά στην πώληση με τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ, με στόχο να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια και να ολοκληρώσει έναν κύκλο αποχωρήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Η διαδικασία της πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί με το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών την Τετάρτη, σηματοδοτώντας το τέλος των κρατικών πωλήσεων που περιλάμβαναν τις τράπεζες Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει ένα μερίδιο 8,4% στην Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης πώλησης μεριδίου 22% της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, από την οποία η Ελλάδα άντλησε 1,06 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που διαχειρίζεται την πώληση, είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας για τη στήριξη των τραπεζών.

Παράλληλα, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα το 2022, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, που είχαν βρεθεί σε δυσμενή θέση κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, βλέπουν πλέον τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ένα ακόμη δείγμα σταθερότητας, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν φέτος να καταβάλουν μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή τους στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: