Πόσο ανθεκτική είναι τελικά η Wall Street;

Πόσο ανθεκτική είναι τελικά η Wall Street;
A view of american flags at New York Stock Exhange during the coronavirus pandemic on May 20, 2020 in Wall Street, New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 316,000 lives with over 4.8 million infections reported. (Market Watch)— Dow, S&P 500 weakness belie positive NYSE market breadth. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμα και σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, επιβεβαιώνει ότι το οικονομικό μοντέλο των ΗΠΑ παραμένει ισχυρό.

Του Γιώργου Καραγεώργου*

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τα τελευταία χρόνια έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις και γεωπολιτικές αναταραχές, ωστόσο, η ανθεκτικότητά της συνεχίζει να εκπλήσσει (εκτός από τον υποφαινόμενο) αναλυτές και επενδυτές παγκοσμίως. Σε μια εποχή που οι αγορές παντού δέχονται πιέσεις από τις αυξημένες διεθνείς εντάσεις, τα υψηλά επιτόκια και την οικονομική αβεβαιότητα, η Wall Street διατήρησε μια αξιοσημείωτη ανοδική τροχιά, παρά τις διακυμάνσεις.

Ένα από τα πιο σοβαρά αρνητικά γεγονότα που κλονίζουν το διεθνές οικονομικό κλίμα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η σύγκρουση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, επιβαρύνοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική αγορά κατάφερε να προσαρμοστεί, με τις ενεργειακές εταιρείες να αυξάνουν την παραγωγή και την καινοτομία σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επιταχύνεται. Επιπλέον, οι ισχυρές αμερικανικές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν επιτυχώς τις πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ προσέθεσε μία ακόμα γεωπολιτική ένταση που απειλεί τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στις τιμές του πετρελαίου και την πολιτική σταθερότητα της περιοχής. Ωστόσο, η Wall Street έδειξε για άλλη μια φορά ανθεκτικότητα, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις επιπτώσεις του πολέμου στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής τους. Οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας συνέχισαν να αναπτύσσονται, ενώ οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, παραμερίζοντας τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις.

Ένας σημαντικός παράγοντας πίεσης για την αμερικανική οικονομία είναι τα υψηλά επιτόκια, τα οποία επέβαλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η αύξηση του κόστους δανεισμού έπληξε τον τομέα της τεχνολογίας, καθώς πολλές νεοσύστατες εταιρείες εξαρτώνται από φθηνό δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλες πολυεθνικές με ισχυρά χρηματοοικονομικά αποθέματα, όπως η Microsoft και η Apple, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά. Σχετικά με την αμερικανική αγορά κατοικίας αν και υπέστη πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων, η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, ενισχύοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους καταλύτες για το εντυπωσιακό ράλι που σημειώθηκε στην αμερικανική αγορά το 2024. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδότησε το ράλι των τεχνολογικών μετοχών, οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 σε μια εντυπωσιακή άνοδο. Ενδεικτικά, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2024, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη της τάξης του 21%, με τις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Nvidia, να καταγράφουν ραγδαία άνοδο. Η Nvidia, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη ημιαγωγών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, είδε τη μετοχή της να αυξάνεται πάνω από 150% κατά τη διάρκεια του 2024, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει η κινητήριος δύναμη για πολλές εταιρείες που επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες, ενισχύοντας τη συνολική δυναμική της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομική κρίση στην Κίνα, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αστάθεια στον τομέα των ακινήτων, δημιούργησε επιπλέον ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η αμερικανική αγορά φάνηκε να απορροφά αυτό το σοκ, με τις επενδυτικές ροές να επικεντρώνονται σε πιο σταθερές αγορές και τομείς. Ο δείκτης Nasdaq, για παράδειγμα, ο οποίος είναι έντονα προσανατολισμένος στην τεχνολογία, σημείωσε άνοδο άνω του 20% το 2024, ενώ οι επενδυτές διατήρησαν το ενδιαφέρον τους για αμερικανικές μετοχές λόγω της καινοτομίας και των μακροπρόθεσμων προοπτικών.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, ακόμα και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, προσαρμόστηκε αξιοθαύμαστα. Οι εταιρείες που είχαν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, όπως αυτές στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας, ευνοήθηκαν σημαντικά. Τα αυξημένα επιτόκια περιόρισαν κάπως την ανάπτυξη των πιο ευάλωτων κλάδων, ωστόσο, οι συνολικές αποδόσεις των αγορών δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν βρει τρόπο να διαχειριστούν τους κινδύνους. Η στρατηγική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια έχει επιτρέψει την ελεγχόμενη μείωση της ζήτησης, χωρίς να προκαλεί καταστροφικές συνέπειες στις αγορές. Πλέον, σε ρυθμούς μείωσης επιτοκίων, μένει να δούμε αν αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον καταλύτη για περαιτέρω άνοδο των αγορών.

Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμα και σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, επιβεβαιώνει ότι το οικονομικό μοντέλο των ΗΠΑ παραμένει ισχυρό. Το νομικό πλαίσιο και οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί παρέχουν στους επενδυτές διαφάνεια και προβλεψιμότητα, καθιστώντας την αγορά έναν ασφαλή προορισμό για κεφάλαια σε περιόδους αναταραχών. Οι ισχυροί θεσμοί, σε συνδυασμό με την καινοτομία και την τεχνολογία, διατηρούν τη Wall Street ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Αν εδώ προσθέσουμε την υποαπόδοση της Κίνας, καταλαβαίνουμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο ελκυστικός προορισμός επενδύσεων.

Συμπερασματικά, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει δείξει μια αξιοσημείωτη αντοχή απέναντι στις παγκόσμιες κρίσεις των τελευταίων ετών. Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ένταση στο Ισραήλ, την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό, η αγορά συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές παγκοσμίως. Το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης, με την άνοδο εταιρειών όπως η Nvidia, σε συνδυασμό με τη στρατηγική των εταιρειών να προσαρμόζονται στις δύσκολες συνθήκες, προσέφερε ισχυρά κέρδη, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 21% το 2024 έως σήμερα. Αυτή η ανοσία δείχνει ότι η αμερικανική αγορά δεν είναι απλώς δυνατή στις κρίσεις, αλλά και ικανή να αποδόσει δυναμικά, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για επενδύσεις ακόμα και σε ταραχώδεις περιόδους.

*Ο Γιώργος Καραγεώργος είναι Head of Representative Office στην Ελλάδα, Freedom Finance Europe Ltd

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: