Ο Τρίτος Πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο είναι σε εξέλιξη – Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Ο Τρίτος Πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο είναι σε εξέλιξη – Τι πρέπει να γνωρίζετε 
epa11259987 (FILE) - An Israeli artillery unit fires towards Gaza along the border in southern Israel, 11 October 2023 (reissued 05 April 2024). On 07 October 2023, Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip. Six months later, and after more than 33,000 Palestinians and over 1,450 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF); the conflict continues with what the UN agencies described as a catastrophic humanitarian situation in the Gaza Strip and high political tensions in Israel. The UN Security Council passed a resolution on 25 March demanding an 'immediate ceasefire' in Gaza for the duration of the Muslim holy month of Ramadan. But with Ramadan soon over, both Gazans and relatives of Israelis taken hostage in the October attacks are unsure when this latest flare-up of a long term conflict will really end. EPA/ATEF SAFADI ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου εντείνονται, εγείροντας ανησυχίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων και την ασφάλεια των πολιτών

Εντείνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Τι είναι ακόμη ασαφές: πόσοι θα πολεμήσουν, πόσο θα μείνουν εκεί, πόσοι άνθρωποι θα σκοτωθούν και αν η σύγκρουση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, μετά από ένα χρόνο αιματοχυσίας, θα περάσει το σημείο καμπής εξελισσόμενη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Επίσης ασαφές είναι τι θα χρειαστεί ώστε οι άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για σχεδόν ένα χρόνο να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το Ισραήλ σκοπεύει να επιφέρει ένα αποφασιστικό χτύπημα εναντίον μιας ομάδας που για δεκαετίες αποτελεί τρομερή απειλή — ακόμη με δυνητικά υψηλό κόστος. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Χεζμπολάχ εκτόξευε πυραύλους κατά του Ισραήλ σχεδόν σε καθημερινή βάση, με το Ισραήλ να ανταποδίδει.

Όλο αυτό το διάστημα, η σύγκρουση φαινόταν σαν παράπλευρη δραστηριότητα με τον εξαντλητικό πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα πράγματα άλλαξαν: το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ και αρκετούς από τους διοικητές του, ενώ εξάντλησε το απόθεμα πυραύλων της ισλαμιστικής ομάδας.

Οι Ισραηλινοί φαίνεται να στηρίζουν τον πόλεμο εναντίον του Λιβάνου. Ωστόσο, οι προηγούμενες εισβολές στη χώρα είχαν ασαφή αποτελέσματα και στοίχισαν στο Ισραήλ ζωές στρατιωτών του και τη διεθνή του θέση.

Ανεβαίνει η ένταση 

Τις πρώτες δεκαετίες ύπαρξης του Ισραήλ αναγκάστηκε να διεξαγάγει επαναλαμβανόμενους πολέμους εναντίον της Αιγύπτου και της Συρίας. Τις τελευταίες δεκαετίες διεξάγει επαναλαμβανόμενους πολέμους εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε στον απόηχο της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982. Αυτή η εισβολή στόχευε κυρίως σε έναν άλλο πρώην εχθρό – την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αλλά σύντομα Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν να πολεμούν τη Χεζμπολάχ, μια ισλαμιστική ομάδα αφιερωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιώτες κατείχαν μια λωρίδα του νότιου Λιβάνου μέχρι το 2000, αντιμετωπίζοντας επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ, η οποία σκότωσε επίσης εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες σε δύο επιθέσεις το 1983 στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και σε έναν στρατώνα.

Έξι χρόνια αργότερα, οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν ξανά όταν η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ εισέβαλε ξανά στον Λίβανο, αλλά το αποτέλεσμα θεωρήθηκε φιάσκο: περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες και εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν, όπως και δεκάδες Ισραηλινοί πολίτες και περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι πολίτες.

Το πιο σημαντικό, η Χεζμπολάχ παρέμεινε άθικτη. Στο μεταξύ, η σιιτική ομάδα αγνόησε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που την καλούσε να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάτι που θα είχε δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο.

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ είναι ο πιο καλά χρηματοδοτούμενος πληρεξούσιος του Ιράν, μια δύναμη που αριθμεί 100.000 μαχητές και εκατοντάδες χιλιάδες πυραύλους. Οι πύραυλοί της θα μπορούσαν να χτυπήσουν σχεδόν σε όλο το Ισραήλ.

Από το 2006, η ομάδα έχει αποδειχθεί πιστός και χρήσιμος σύμμαχος του Ιράν. Οι μαχητές της υποστήριξαν το δικτατορικό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και δημιούργησαν αυτό που ονομάζεται «κράτος εν κράτει» στο νότιο Λίβανο. Έχει επίσης σημαντική παρουσία στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Τη Δευτέρα, οι New York Times τη χαρακτήρισαν «ανώτερο μέλος» του αποκαλούμενου «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ βομβάρδιζε τακτικά αποστολές όπλων προς τη Χεζμπολάχ. Αλλά μέχρι το περασμένο φθινόπωρο οι δύο πλευρές απέφευγαν μια μεγάλη σύγκρουση. Η Χεζμπολάχ άρχισε να βομβαρδίζει το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου. Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Μια μέρα μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ άρχισε να βομβαρδίζει το βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν αμείωτοι για σχεδόν ένα χρόνο, εξαιρουμένης της εβδομαδιαίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Νοέμβριο.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ενω συνολικά εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί, όπως και δεκάδες άμαχοι και από τις δύο πλευρές. Στα σύνορα δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί από τον Βορρά ζουν εκτοπισμένοι σε ξενοδοχεία για σχεδόν ένα χρόνο.

Μια έρευνα τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισραηλινών υποστηρίζουν τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου υποστηρίζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Και το Ισραήλ φαίνεται ότι ακούει αυτό το κάλεσμα. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μια σειρά εντυπωσιακών επιχειρήσεων από τον στρατό και τα συστήματα πληροφοριών του Ισραήλ: έκρηξη βομβητών που τραυμάτισαν χιλιάδες και σκότωσαν δεκάδες· χτυπήματα στους ηγέτες της Χεζμπολάχ και εκρήξεις σε αποθήκες όπλων. Στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό της ομάδας, Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της για περισσότερα από 30 χρόνια. 

Ανάλυση από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων του Ισραήλ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η ομάδα πιθανότατα έχει καταστεί λειτουργικά αδρανής — τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Πράγματι, δεν υπάρχουν σαφείς διάδοχοι του Νασράλα, δεδομένου του μοναδικού και ασυναγώνιστου αναστήματός του στην κορυφή του κινήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι όλα τα δολοφονημένα μέλη θα μπορούσαν να αντικατασταθούν ενώ επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ μέχρι στιγμής έχουν ελάχιστο αντίκτυπο. Τώρα το Ισραήλ διεξάγει χερσαίο πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολο.

Αναφορές τη Δευτέρα ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις και το πυροβολικό πολεμούν στα σύνορα και ότι τα στρατεύματα συγκεντρώνονται για εισβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νετανιάχου έχει ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σχέδιά τους για χερσαία επιχείρηση.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν επιχειρήσεις στα σύνορα του Λιβάνου εδώ και μήνες, εν αναμονή ενός πολέμου για την εκκαθάριση της Χεζμπολάχ από μια περιοχή όπου μπορεί να εξαπολύσει αντιαρματικά πυρά σε ισραηλινές πόλεις, απομακρύνοντας μια σημαντική απειλή. Η επιχείρηση με τους βομβητές αποκάλυψε επίσης ότι παρακολουθούσε και κατάρτιζε σχέδια εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, κατά μία έννοια, σε αντίθεση με τις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός του Ισραήλ μπορεί να είναι έτοιμος να πολεμήσει στον Λίβανο.

Όμως, όπως γνωρίζουν πολλοί Ισραηλινοί βετεράνοι, ο Λίβανος είναι μια περιοχή που δεν συγχωρεί. Είναι ορεινή και, ακόμη και χωρίς αρχηγούς, η Χεζμπολάχ έχει ισχυρά ερείσματα. Ο νότιος Λίβανος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει έναν δύσκολο πόλεμο εδώ και ένα χρόνο — αν και έχει πολύ λιγότερους κατοίκους.

«Η Χεζμπολάχ σήμερα είναι πολύ πιο τρομερή [από το 2000], και ακόμα κι αν είχε περισσότερες απώλειες από όσες ένιωθε ότι μπορούσε να αντέξει, το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της θα μπορούσε να υποχωρήσει μακριά από τη συνοριακή περιοχή και απλώς να επιστρέψει όταν το Ισραήλ φύγει ή να διεξαγάγει αντάρτικο όταν κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή» καταλήγει μια ανάλυση στο Foreign Policy.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα τι θα γίνει με τη Γάζα. Το Ισραήλ έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στο μέτωπο μετά τις 7 Οκτωβρίου, με πολλούς άνδρες να μένουν μήνες μακριά από την οικογένεια και την εργασία τους. Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί. Και ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη από το Ισραήλ για μάχες στον Λίβανο για τον τερματισμό της πυραυλικής απειλής από τον Βορρά, οι δυνάμεις του Ισραήλ εξαντλούνται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το Ισραήλ. Προς το παρόν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις, η υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών, αμφότεροι δικαιολόγησαν τη δολοφονία του Νασράλα και συνέχισαν να χρηματοδοτούν τη στρατιωτική προσπάθεια του Ισραήλ. Αλλά ο Μπάιντεν έχει επίσης ζητήσει δημόσια για κατάπαυση του πυρός στον Βορρά παράλληλα με τις μέχρι στιγμής άκαρπες προσπάθειές του να επιτύχει εκεχειρία στη Γάζα.

Τι θα σημαίνει αυτό στην περίπτωση που ο πόλεμος στον Λίβανο διαρκέσει; Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υποστηρικτής των στρατιωτικών προσπαθειών του Ισραήλ, αλλά έχει επίσης μια τάση απομόνωσης και κάλεσε το Ισραήλ να τελειώσει γρήγορα τον αγώνα του. Η Χάρις αντιμετωπίζει ήδη πιέσεις από τα αριστερά να μειώσει ή να τερματίσει την υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Πολλές από αυτές τις φωνές, στο Κογκρέσο και πέρα ​​από αυτό, έχουν καταδικάσει τα χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο και αναμφίβολα θα ωθούσαν τη Χάρις να διακόψει την υποστήριξή της στο Ισραήλ.

Σημειωτέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν τον περασμένο χρόνο για να αποτρέψουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ για να εκδικηθεί το θάνατο του Νασράλα, η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγάλη εμπόλεμη ζώνη.

Μετά το χτύπημα στον Νασράλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί και στο έδαφός του. Και σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, πρότεινε στους πολίτες του να προετοιμαστούν για έναν ακόμη πόλεμο.

«Θα ήθελα να σταθώ δίπλα στους ηρωικούς στρατιώτες, στρατεύσιμους και εφέδρους μας», είπε. «Ενώ γιορτάζουμε το νέο έτος, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τη χώρα μας με την ίδια αφοσίωση, θυσία και ηρωισμό που έδειξαν όλη την περασμένη χρονιά».

Και πρόσθεσε, «Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες του Ισραήλ: τις γυναίκες των εφέδρων, τις μητέρες και τους πατέρες των μαχητών μας και τα παιδιά. Διεξάγουμε έναν πόλεμο για την ίδια μας την ύπαρξη. Θα ενωθούμε, θα πάμε χέρι-χέρι και θα νικήσουμε τους εχθρούς μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Jerusalem Post