Ευρωζώνη: Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2024 ο κλάδος της μεταποίησης – «Απειλή» για τις τιμές η Μέση Ανατολή

bank-money-euro
«Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να θερμαίνεται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι τιμές της ενέργειας να εκτοξευθούν ξανά».

Στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2024 διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεταποίηση της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον τελικό δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) που καταρτίζεται από την S&P Global.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες έναντι 44,8 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση και έναντι 44,8 που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εντός του 2024.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Η ύφεση ήταν ευρείας κλίμακας και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέγραψε την πιο έντονη επιδείνωση των συνθηκών στα εργοστάσια εδώ και 12 μήνες.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών.

«Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης θα μειωθεί πιθανότατα κατά περίπου 1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Με τις εισερχόμενες παραγγελίες να πέφτουν ραγδαία, μπορούμε να περιμένουμε νέα πτώση της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια της HCOB.

Σε μια ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη, η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος, παρόλο που τα εργοστάσια επέστρεψαν στη μείωση των τιμών.

Η προσοχή στον πληθωρισμό και στην ΕΚΤ

Σημειώνεται πως τα στοιχεία έρχονται πριν από τις ανακοινώσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο, που αναμένονται στις 12:00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

Από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μειώσεις των επιτοκίων, στο πλαίσιο των κινήσεων για να θέσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στα επίπεδα του 2%, στόχο που έχει βάλει για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Οι αναλυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου θα κινηθεί κάτω από το 2%.

«Η ΕΚΤ θα χαρεί να δει ότι οι τιμές αγοράς μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, ειδικά μετά από τρεις μήνες ανόδου των τιμών. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βοήθησε στη μείωση του κόστους εισροών και οι εταιρείες μετέφεραν μέρος αυτής της εξοικονόμησης στους πελάτες τους» ανέφερε ο ντε λα Ρούμπια.

«Αλλά ας μην αισθανόμαστε πολύ άνετα – αυτές οι μειώσεις των τιμών μπορεί να μην διαρκέσουν. Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να θερμαίνεται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι τιμές της ενέργειας να εκτοξευθούν ξανά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: