Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Χαμηλό 3 ετών για την Ευρωζώνη

EURO
Photo: Shutterstock
«Σήμα» για νέες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, με τη χώρα μας να παραμένει πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 3,2% τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% από 2,2% τον Αύγουστο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα του 2% από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,1% από 0,1% και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,8% τον Αύγουστο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας

Ανά κλάδους της οικονομίας, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες διαμορφώνεται στο 4% (από 4,1% τον Αύγουστο), ο πληθωρισμός των τροφίμων-αλκοόλ-καπνού διαμορφώθηκε στο 2,4% (από 2,3% τον Αύγουστο) και ο πληθωρισμός στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά διαμορφώθηκε στο 0,4% (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Αύγουστο).

Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 6% έναντι του ετήσιας υποχώρησης 3% τον Αύγουστο.

Η σημασία για την ΕΚΤ

Μετά από τα στοιχεία της Eurostat, η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική, στις 17 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι σε 2 μειώσεις των επιτοκίων της, εν μέσω της κάμψης του πληθωρισμού και στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για πληθωρισμό στο 2%.

Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, «έδειξε» τη Δευτέρα πως η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της τον τρέχοντα μήνα, τονίζοντας παράλληλα πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτικής θα λαμβάνονται με βάση τα οικονομικά στοιχεία.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για ταχύτερες μειώσεις με αφορμή τα σχόλια της Λαγκάρντ και οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου είναι 85%, από 25% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, τιμολογούν μόλις πάνω από 50 μονάδες βάσης για κινήσεις μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαδοχικές μειώσεις έχουν πλέον τιμολογηθεί πλήρως.

Αυτό έχει ωθήσει μια ολόκληρη σειρά από οικονομολόγους τραπεζών να αλλάξουν τις προβλέψεις τους, με τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες να ποντάρουν πλέον σε μειώσεις τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο και ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.

Η ΕΚΤ έχει προβλέψει άνοδο της αύξησης των τιμών λίγο πάνω από το 2,5% κατά την αλλαγή του έτους, αλλά οι απότομα χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου υποδεικνύουν καθοδικούς κινδύνους για το σενάριο αυτό και οι επενδυτές βλέπουν τώρα σημαντικό κίνδυνο η ΕΚΤ να υπολείπεται του στόχου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: