Δύσκολο Φθινόπωρο στη Σουηδία: Ρεκόρ πτωχεύσεων με τον τομέα των ακινήτων να δέχεται το ισχυρότερο χτύπημα

Δύσκολο Φθινόπωρο στη Σουηδία: Ρεκόρ πτωχεύσεων με τον τομέα των ακινήτων να δέχεται το ισχυρότερο χτύπημα
Photo: pixabay.com
Η οικονομική αβεβαιότητα και οι μειωμένες επενδύσεις δημιουργούν ένα δύσκολο φθινόπωρο για τις επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων στη Σουηδία αυξήθηκε δραματικά τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 700 εταιρείες, με τον κλάδο των ακινήτων να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού αναφοράς πιστώσεων Creditsafe, σημειώθηκε αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τον Αύγουστο καταγραφόταν πτώση 3%.

Ο τομέας των ακινήτων υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις πτωχεύσεις να υπερδιπλασιάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη, λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα, η βελτίωση αυτή δεν έχει μεταφραστεί σε άμεση οικονομική δραστηριότητα. Όπως δήλωσε ο Χένρικ Τζέικομπσον, διευθύνων σύμβουλος της Creditsafe στη Σουηδία, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πίεση λόγω της αβεβαιότητας, καθώς η ανεργία αυξάνεται και οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που επηρεάζονται από πτωχεύσεις αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ορισμένοι τομείς φαίνεται να παρουσιάζουν βελτίωση. Οι πτωχεύσεις στον λιανικό εμπόριο μειώθηκαν κατά 20%, ενώ οι αριθμοί για ξενοδοχεία, εστιατόρια και κατασκευαστικές εταιρείες μειώθηκαν κατά 10%.

Αν και η γενική εικόνα παραμένει ζοφερή, η μείωση των πτωχεύσεων σε ορισμένους τομείς αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μελλοντική ανάκαμψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: