Η Ελλάδα είναι στην 57η θέση για τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου – Η κορυφαία 10άδα

Η Ελλάδα είναι στην 57η θέση για τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου – Η κορυφαία 10άδα
Calculator on documents.Income Statement. paying the tax rate. Taxation, taxes burden.Business and tax concept. Photo: Shutterstock
Για το πόσο περιθώριο υπάρχει για κατάχρηση του εταιρικού φόρου από τους νόμους και το ρυθμιστικό πλαίσιο, ηθελημένα ή και όχι.

Η Ελλάδα παρέμεινε για το 2024 στην 57η θέση της λίστας για με τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Tax Justice Network, που οποία διεξάγει εκστρατείες για τη φορολογική διαφάνεια.

Η μελέτη μετρά το μέγεθος της εταιρικής χρηματοοικονομικής δραστηριότητας στις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ροών χρήματος, καθώς και τη διαφάνεια και τα προσφερόμενα φορολογικά συστήματα, αποδίδοντας μια κατάταξη βάσει βαθμών.

Στο Haven Score υπολογίζεται πόσος χώρος από τους νόμους και το ρυθμιστικό πλαίσιο υπάρχει για κατάχρηση του εταιρικού φόρου, ηθελημένα ή και όχι.

Από το 0 (κανένα περιθώριο για κατάχρηση του εταιρικού φόρου) έως το 100 (απεριόριστο περιθώριο για κατάχρηση του εταιρικού φόρου) η Ελλάδα βρίσκεται στα μισά, με βαθμολόγια 50.

«Όταν μια χώρα δεν απαιτεί από όλες τις πολυεθνικές εταιρείες να αναφέρουν τα έσοδα, τα κέρδη, τους φόρους, το προσωπικό και τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία τους για κάθε χώρα στην οποία έχουν θυγατρικές, οι εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, να αποκρύπτουν αυτές τις πληροφορίες στους ενοποιημένους λογαριασμούς τους σε επίπεδο ομίλου και να μην πληρώνουν φόρους.

Ο δείκτης μετρά το αν η χώρα απαιτεί από τις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν συσταθεί εντός των συνόρων της, είναι εισηγμένες στα εθνικά χρηματιστήρια ή δραστηριοποιούνται σε ορισμένους τομείς να δημοσιοποιούν τα στοιχεία της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής τους πληροφόρησης ανά χώρα» σημειώνεται από το Tax Justice Network.

Στην πρώτη 10άδα των μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων του κόσμου βρίσκονται οι εξής χώρες:

  1. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
  2. Νησιά Κέιμαν
  3. Βερμούδες
  4. Ελβετία
  5. Σιγκαπούρη
  6. Χονγκ Κονγκ
  7. Ολλανδία
  8. Τζέρσεϊ
  9. Ιρλανδία
  10. Λουξεμβούργο

Η περίπτωση της Ιρλανδίας

Το Reuters σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά όπου η Ιρλανδία βρίσκεται στην κορυφαία 10άδα της λίστας.

Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε λίγο αφότου η Ιρλανδία έλαβε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθυστερούμενους φόρους από την Apple, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της χώρας προς την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ήταν παράνομη.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η Ιρλανδία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και ότι έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού της κώδικα και ότι υποστηρίζει τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση.

Τα εταιρικά φορολογικά έσοδα έχουν εκτοξευθεί στην Ιρλανδία την τελευταία δεκαετία, εκτινάσσοντας τα από 4,4 δισ. ευρώ το 2015 σε αναμενόμενα 29,5 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το απρόσμενο ποσό της Apple.

Τα έσοδα αυτά, που καταβάλλονται κυρίως από μια χούφτα αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών, αποτελούν πλέον το 28% του συνόλου των φόρων που εισπράττονται στην Ιρλανδία κάθε χρόνο, ωθώντας τα δημόσια οικονομικά της να γίνουν τα ισχυρότερα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: