Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Απειλή για το πετρέλαιο και φόβοι για παγκόσμια αστάθεια

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Απειλή για το πετρέλαιο και φόβοι για παγκόσμια αστάθεια
Middle East Oil Refinery at Night Photo: Shutterstock
Η εκτόξευση 200 πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ πυροδοτεί ανησυχίες για διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 5%.

Η νέα φάση της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που ξεπέρασαν το 5% μετά από την εκτόξευση 200 βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ.

Η ανησυχία για πιθανές διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές.

Το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε σημαντικά μετά την επίθεση, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 74 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ή ακόμη και αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ, που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 13 έως 28 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αλλάξει το παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, καθώς η περιοχή παραμένει βασικός παίκτης στις αγορές πετρελαίου. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές πληγούν, οι τιμές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, επηρεάζοντας σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: