Η πολεμική μηχανή σηκώνει σύννεφα και στο μέτωπο του πληθωρισμού

Η πολεμική μηχανή σηκώνει σύννεφα και στο μέτωπο του πληθωρισμού
Euro coins placed on paper sheet with printed Greece flag Photo: Shutterstock
Η νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου μετά την κλιμάκωσης της έντασης στη Μέσα Ανατολή, οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Η νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου, μετά την κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, πυροδοτεί ανησυχίες για τις μελλοντικές προμήθειες εγείροντας αβεβαιότητες για τον πληθωρισμό και καθιστώντας εύθραυστη την ανάπτυξη.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν την Ευρώπη, στον βαθμό που θα υπάρξουν αναταράξεις στις τιμές ενέργειας και δεν αφήνουν αμέτοχη την Ελλάδα που επηρεάζεται ποικιλοτρόπως εξού και η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει σήμερα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για να αξιολογήσει τα δεδομένα και να εκτιμήσει σε ένα βαθμό τι μέλλει γενέσθαι όσο το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, σχεδιάζει τις κινήσεις του σε απάντηση της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν.

Σημειώνεται ότι υπάρχει σύσταση προς τους Έλληνες της περιοχής, σε Λίβανο και Ισραήλ, να αποχωρήσουν και προς τούτο είναι έτοιμο προς υλοποίηση σχέδιο εκκένωσης. Στην επιχείρηση εφόσον δοθεί “πράσινο φως” θα συμμετέχουν αεροσκάφη καθώς και η φρεγάτα ΕΛΛΗ, που πλέει στην περιοχή, μαζί με πλοία άλλων χωρών που έχουν ανάλογα σχέδια για τους πολίτες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι ενώ τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο αυξημένων μεταναστευτικών ροών αναμένεται να απασχολήσουν τη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, σε εγρήγορση βρίσκεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει δυνητικών παρενεργειών από την ανάφλεξη που έχει ήδη πυροδοτήσει νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την αύξηση των τιμών του brent στα 75 δολ. το βαρέλι στην αβεβαιότητα για τις προμήθειες αργού θεωρώντας πιθανή περαιτέρω αύξηση εάν απειληθούν οι πετρελαϊκές υποδομές σημειώνοντας τον κίνδυνο διακοπών στην αλυσίδα εφοδιασμού από το Ιράν, την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του OPEC.

Για την Ελλάδα τα παραπάνω αναδύουν κίνδυνο αύξησης τιμών στα καύσιμα, με συνέπεια αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων που θα φτάνουν πιο ακριβά στο ράφι. Οι παρενέργειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή πλήττουν σημαντικούς κλάδους της οικονομίας την ώρα που πρέπει να πετύχει τους κρίσιμους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού – διαρθρωτικού σχεδίου (ΜΔΣ). Εξάλλου ο πληθωρισμός παραμένει “αγκάθι”. Σύμφωνα με την Eurostat διαμορφώθηκε σε 3% τον Σεπτέμβριο από 3,2% τον Αύγουστο ενώ η βασική υπόθεση στην οποία στηρίζονται οι προβλέψεις του ΜΔΣ για φέτος είναι η συνεχής μείωση του πληθωρισμού, στοχεύοντας στην ευθυγράμμιση με τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Στο ΜΔΣ ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΤΚ) για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3% το α’ εξάμηνο του έτους από 5,1% πέρυσι. Για τα επόμενα χρόνια, έως το 2028, ο πληθωρισμός προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 2,2%-2,3%, που θεωρείται δύσκολος στόχος εάν δεν υποβαθμιστούν οι σημερινοί κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: