Ευρωζώνη: Ενισχύεται η ανάκαμψη, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν – «Καμπανάκι» Ντε Γκίντος

Ευρωζώνη: Ενισχύεται η ανάκαμψη, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν – «Καμπανάκι» Ντε Γκίντος
Exterior view taken on May 4, 2023 shows European flags fluttering in front of the European Central Bank (ECB) prior to a press conference on the eurozone's monetary policy, in Frankfurt am Main, western Germany. (Photo by ANDRE PAIN / AFP) Photo: AFP
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η σταδιακή αποδυνάμωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να στηρίξει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ οι μειώσεις επιτοκίων είναι στο προσκήνιο.

Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ φαίνεται να αποκτά δυναμική, παρά τους υφιστάμενους κινδύνους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Λουίς ντε Γκίντος. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο ντε Γκίντος εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη, παρά το απογοητευτικό δεύτερο τρίμηνο του 2024, προσθέτοντας ότι τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα και η χαλάρωση των επιπτώσεων της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να στηρίξουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις στην περιοχή.

Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω, αν και οι εξαγωγές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη καθώς η παγκόσμια ζήτηση αρχίζει να ανακάμπτει. «Προσδοκούμε ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι παρατηρήσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήρθαν εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων λόγω των χαμηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και της επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Οι αγορές χρήματος αποτιμούν με 90% πιθανότητα μια τρίτη μείωση των επιτοκίων στις επόμενες δύο εβδομάδες, γεγονός που αποδεικνύει την αυξανόμενη πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο του 2% σύντομα, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16-17 Οκτωβρίου. Την Τρίτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από το 2021.

Ενώ η επιβράδυνση του πληθωρισμού δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για υπερβολική χαλάρωση. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς, σημείωσε ότι αν και είναι πιθανές περαιτέρω μειώσεις, είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ισορροπία ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αισιοδοξία.

Συνολικά, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι η ανάκαμψη της Ευρώπης θα πρέπει να υποστηριχθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είχε ατονήσει από την πανδημία. Ο δρόμος προς την πλήρη ανάκαμψη μπορεί να είναι γεμάτος προκλήσεις, αλλά η Ευρωζώνη δείχνει σημάδια προόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: