«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εξετάζει στρατηγικά αντίποινα κατά του Ιράν – Τα σενάρια στο τραπέζι

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εξετάζει στρατηγικά αντίποινα κατά του Ιράν – Τα σενάρια στο τραπέζι
Israel vs Iran flag on cracked wall. Conflict between Iran and Israel concept. Political tension between Iran and Israel Photo: Shutterstock
Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια αντίποινων.

Μετά την εκτόξευση 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει μια σειρά από στρατηγικά αντίποινα, τα οποία κυμαίνονται από στοχευμένες επιθέσεις έως μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη δηλώσει ότι η Τεχεράνη θα πληρώσει για την επίθεση, με τις στρατιωτικές επιλογές να περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές, χτυπήματα σε στρατηγικούς στόχους και ενδεχομένως μυστικές επιχειρήσεις, όπως αυτή που εξουδετέρωσε τον ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Το πιο πιθανό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς η αποδυνάμωση των ενεργειακών υποδομών του Ιράν θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στοχεύσουν και συστήματα αεράμυνας, καθώς και να προχωρήσουν σε στοχευμένες δολοφονίες ηγετικών στελεχών του Ιράν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το αμερικανικό πρακτορείο Axios, αν το Ιράν απαντήσει με νέα επίθεση, η Ιερουσαλήμ μπορεί να εξετάσει πιο ριζοσπαστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Αυτό το σενάριο, αν και εξαιρετικά επικίνδυνο, βρίσκεται υπό μελέτη, καθώς η ισραηλινή ηγεσία θέλει να αποτρέψει την ιρανική πυρηνική απειλή.

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη σε κάθε περίπτωση, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβεβαιώνει την πλήρη στήριξη στην ισραηλινή πλευρά και τη διεξαγωγή συζητήσεων για τον συντονισμό της στρατιωτικής απάντησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: