Doom Spending: Γιατί η νεολαία δεν αποταμιεύει

Doom Spending: Γιατί η νεολαία δεν αποταμιεύει
ANKARA, TURKIYE - MARCH 06: A miniature shopping cart with a gift box is seen on a laptop with its screen displaying an online shopping website in Ankara, Turkiye on March 06, 2024. Betul Abali / Anadolu (Photo by Betul Abali / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ναι κάποιοι ξοδεύουν απερίσκεπτα γιατί ο κόσμος γύρω μας καταρρέει…

Του Χρήστου Τσούνη

Το φαινόμενο του “Doom Spending” έχει κάνει την εμφάνισή του έντονα τα τελευταία χρόνια, ειδικά ανάμεσα στους GenZ και Millennials. Τι σημαίνει αυτό; Είναι η τάση να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα σε ακριβά ταξίδια, τελευταία τεχνολογικά gadgets ή ρούχα σχεδιαστών, ως αντίδραση σε ένα αίσθημα αβεβαιότητας ή ακόμα και απελπισίας για το μέλλον.

Τι είναι λοιπόν το Doom Spending;

Ουσιαστικά, ο όρος “Doom Spending” περιγράφει την παρόρμηση να ξοδεύουμε χρήματα για να νιώσουμε καλύτερα, ειδικά όταν αισθανόμαστε ότι η ζωή μας και ο κόσμος γύρω μας καταρρέουν. Όταν η καθημερινότητα γίνεται βαρύ φορτίο και το άγχος λόγω οικονομικών ή κοινωνικών συνθηκών μας πνίγει, το να αγοράσουμε κάτι μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή απόδραση. Αντί να σκεφτόμαστε την αποταμίευση ή μακροπρόθεσμους στόχους, καταλήγουμε να ξοδεύουμε σε πράγματα που ίσως δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Ξέρετε, αυτό το “Μια ζωή την έχουμε!” που ακούμε συχνά.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στους νέους, που βομβαρδίζονται συνεχώς από αρνητικές ειδήσεις και αισθήματα αβεβαιότητας. Οικονομικές κρίσεις, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές ανισότητες…όλα αυτά αυξάνουν το στρες και μας οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Για πολλούς, το Doom Spending είναι ένας τρόπος να νιώθουν ότι έχουν έλεγχο στη ζωή τους, επιλέγοντας να ζουν “για το σήμερα” χωρίς να σκέφτονται πολύ το αύριο.

Και δεν βοηθάει καθόλου η ευκολία με την οποία μπορούμε να ψωνίζουμε online. Ένα απλό κλικ και τα χρήματα φεύγουν πριν καν το καταλάβουμε.

Σύμφωνα με μελέτες, το Doom Spending δεν είναι καθόλου σπάνιο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, περίπου το 25% των καταναλωτών αναφέρουν ότι ξοδεύουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν το άγχος από την οικονομική αβεβαιότητα. Και δεν είναι μόνο η Αμερική. Το φαινόμενο έχει επηρεάσει και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνέπειες

Μπορεί το Doom Spending να μας δίνει μια στιγμιαία χαρά, αλλά έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες. Πρώτον, μειώνει τα διαθέσιμα χρήματά μας, εμποδίζοντας την αποταμίευση ή τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν οικονομική ασφάλεια στο μέλλον. Δεύτερον, αυξάνει το άγχος μας, καθώς οι λογαριασμοί και τα χρέη συσσωρεύονται, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κακής οικονομικής διαχείρισης.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ναι, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Στο κάτω κάτω, είναι στο χέρι μας. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, αν και δεν είναι πάντα εύκολα. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπίας.

  • Αύξηση του “κόστους” της αγοράς: Αντί να αγοράζουμε online με ένα κλικ, ας δοκιμάσουμε να πηγαίνουμε στα φυσικά καταστήματα. Βλέποντας το προϊόν από κοντά, έχουμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε αν το χρειαζόμαστε πραγματικά.
  • Χρήση μετρητών: Πληρώνοντας με μετρητά αντί για κάρτα, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα πόσα ξοδεύουμε. Είναι διαφορετικό να βλέπεις τα χρήματα να φεύγουν από το πορτοφόλι σου παρά να πατάς απλά ένα κουμπί.
  • Ειδοποιήσεις αγορών: Ενεργοποιώντας ειδοποιήσεις για κάθε online αγορά, έχουμε μια επιπλέον υπενθύμιση για το πόσα ξοδεύουμε, βοηθώντας μας να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω.
  • Επένδυση αντί αγορών: Αντί να ξοδέψουμε χρήματα σε πράγματα που χάνουν γρήγορα την αξία τους, μπορούμε να τα επενδύσουμε. Για παράδειγμα, αν αντί για ένα iPhone των 1.000€ επενδύσουμε το ποσό αυτό με απόδοση 10% το χρόνο, σε 20 χρόνια θα έχουμε περίπου 6.700€. Δηλαδή, κέρδος 5.700€ από τα 1.000€, ενώ στην πρώτη περίπτωση το κινητό θα είχε χάσει την αξία του σε λίγους μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το τελευταίο παράδειγμα θα έπρεπε πραγματικά να μας βάζει σε σκέψεις. Μιας και μας δείχνει ξεκάθαρα, ότι όσο συνεχίζουμε να ξοδεύουμε άσκοπα, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να φτάσουμε στην οικονομική ελευθερία.

Ας μάθουμε λοιπόν να ελέγχουμε τις δαπάνες μας και να εστιάζουμε περισσότερο στην αποταμίευση και τις επενδύσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι πειθαρχία και επιμονή.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: