Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων: Πού ποντάρουν πλέον οι επενδυτες

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων: Πού ποντάρουν πλέον οι επενδυτες
11 September 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main. The regular Governing Council meeting of the ECB will take place on Thursday (12.09.). Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι δείχνουν τα δεδομένα για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν, το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαινόταν απίθανο.

Ωστόσο, πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε μια τρίτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στις 17 Οκτωβρίου, μετά τα ανησυχητικά δεδομένα για το επιχειρηματικό κλίμα και τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2%.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Barclays Plc είναι μεταξύ αυτών που αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, προβλέποντας τώρα τη μείωση τον Οκτώβριο αντί του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύουν αυτή την προοπτική, με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Martins Kazaks, να δηλώνει στο Bloomberg πως «οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν ενταθεί, και η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση».

Τα δεδομένα της τελευταίας περιόδου αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί τον πληθωρισμό που πλέον υποχωρεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα βασιστούν σε περιορισμένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και το οικονομικό κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: