S&P: Η απεργία στα λιμανια των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει έως το 50% των αμερικανικών εισαγωγών

S&P: Η απεργία στα λιμανια των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει έως το 50% των αμερικανικών εισαγωγών
epa10877099 Protest signs as UAW (United Auto Workers) union members demonstrate at an entrance of a General Motors facility in Rancho Cucamonga, California, USA, 22 September 2023. UAW announced they will extend their strike across the US against Stellantis and General Motors. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα στοιχίζει στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε ημέρα.

Στις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία των ΗΠΑ η απεργία των λιμενεργατών σε λιμάνια της χώρας αναφέρεται την Τετάρτη η S&P Global Market Intelligence.

Σημειώνεται πως η απεργία του συνδικάτου International Longshoremen’s Association (ILA) έχει μπλοκάρει τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι οχήματα σε δεκάδες λιμάνια από το Μέιν μέχρι το Τέξας, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης για την οποία αναλυτές προειδοποιούν ότι θα στοιχίζει στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε ημέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P υποστηρίζει πως πολλοί εισαγωγείς και κατασκευαστές απέσυραν τις παραγγελίες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να προσπαθήσουν να προλάβουν τη διαφαινόμενη απεργία στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά αν δεν επιλυθεί σύντομα, η απεργία θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την αποστολή του 40% έως 50% των αμερικανικών εισαγωγών.

Αυτές οι διαταραχές θα ασκήσουν σίγουρα ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών, σημειώνει η S&P, περιπλέκοντας τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατά του πληθωρισμού.

«Το υψηλότερο κόστος ναυτιλίας προς την Ανατολική Ακτή εν αναμονή της απεργίας έχει ήδη συμβάλει σε μια πληθωριστική ώθηση» υπογραμμίζει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com