Χωρίς προεδρική ασυλία ο Τραμπ για την προσπάθεια ανατροπής των εκλογών – Τι αποφάνθηκε ειδικός εισαγγελέας

Χωρίς προεδρική ασυλία ο Τραμπ για την προσπάθεια ανατροπής των εκλογών – Τι αποφάνθηκε ειδικός εισαγγελέας
Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump leaves the stage during a commercial break as he participates in the first presidential debate of the 2024 elections with US President Joe Biden at CNN's studios in Atlanta, Georgia, on June 27, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Πώς αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ειδικός εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020, υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος ενήργησε ως υποψήφιος και όχι ως εν ενεργεία πρόεδρος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί την προεδρική ποινική ασυλία για να αποφύγει τη δίωξη.

Σε μια ογκώδη κατάθεση 165 σελίδων, ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ προσκομίζει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ενέργειες του Τραμπ ήταν ιδιωτικές και επικεντρώνονταν στην ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων σε πολιτείες όπου η διαφορά ήταν μικρή. Οι προσπάθειες του Τραμπ κορυφώθηκαν με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όπου πλήθος υποστηρικτών του επιχείρησε να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι «ο Τραμπ, με τη βοήθεια ιδιωτών συνεργών, επιχείρησε απεγνωσμένα να ανατρέψει τα νόμιμα αποτελέσματα σε επτά πολιτείες». Με την αναφορά σε νέα μαρτυρία που αποκαλύπτει τον ρόλο στενών συνεργατών και μελών της οικογένειάς του, ο Σμιθ επιχειρεί να αποδείξει ότι οι ενέργειες του Τραμπ δεν ήταν τυπικές προεδρικές αποφάσεις, αλλά προσωπικές και προεκλογικές κινήσεις.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα στα ευρήματα, κάνοντας λόγο για «ψευδείς κατηγορίες» και «πολιτικά υποκινούμενη δίωξη», ενώ επανέλαβε ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να παρέμβουν στις επικείμενες εκλογές του 2024. Με τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου να πλησιάζουν, ο Τραμπ προσπαθεί να καθυστερήσει τη δίκη, επιδιώκοντας να την αναβάλει για μετά τις εκλογές, όπου, αν επανεκλεγεί, θα μπορούσε να διατάξει την παύση των διώξεων εναντίον του.

Ο εισαγγελέας, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι η δικαιοσύνη θα προχωρήσει, καθώς οι ενέργειες του Τραμπ δεν καλύπτονται από προεδρική ασυλία, με τον ειδικό εισαγγελέα να υπογραμμίζει ότι «όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: