Ιρλανδία: Απρόσμενα κέρδη από τους φόρους της Apple κατευθύνονται σε στρατηγικές υποδομές

Ιρλανδία: Απρόσμενα κέρδη από τους φόρους της Apple κατευθύνονται σε στρατηγικές υποδομές
(FILES) An Apple logo is seen on the outside of an Apple store as new iPhones are released for sale in San Francisco, California on September, 22, 2017. Apple reported modestly higher quarterly profits August 3 despite another dip in revenues, as a record performance in services offset lower iPhone sales. Profits for Apple's third fiscal quarter were $19.9 billion, up 2.3 percent from the year-ago period. Revenues again declined, this time by 1.4 percent. (Photo by Josh Edelson / AFP) Photo: AFP
Η κυβέρνηση στοχεύει να αξιοποιήσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της χώρας, αποφεύγοντας τη χρήση τους για τρέχουσες δαπάνες.

Η Ιρλανδία σχεδιάζει να επενδύσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ από τους αναδρομικούς φόρους της Apple σε βασικές υποδομές στέγασης, ενέργειας, ύδρευσης και μεταφορών.

Πρόκειται για έσοδα που το Δουβλίνο προσπάθησε να αποφύγει για χρόνια, αλλά μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση στοχεύει να τα αξιοποιήσει για την ανάπτυξη της χώρας, αποφεύγοντας τη χρήση τους για τρέχουσες δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Τσέιμπερς, περιέγραψε την Τρίτη πώς αυτά τα εφάπαξ έσοδα μπορούν να επιφέρουν «μετασχηματιστικές» αλλαγές στις υποδομές της χώρας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επικεντρωθούν σε έργα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Η απόφαση του Δικαστηρίου να υποχρεώσει την Apple να καταβάλει τους φόρους χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές της φορολογικής δικαιοσύνης ως τεράστια νίκη, ενώ η Apple εξέφρασε την απογοήτευσή της.

Η Ιρλανδία, η οποία για χρόνια αντιστεκόταν στην απόφαση αυτή, πλέον αξιοποιεί τα έσοδα για να ενισχύσει τις υποδομές της. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενώ οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως επιβεβαιώνει και το Επιμελητήριο του Δουβλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: