H Google επένδυσε 543 εκατ. δολάρια σε μια άγνωστη εταιρεία
- 22/10/2014, 10:15
- SHARE
Νέο άλμα της Google στη «μαγική» πραγματικότητα, με επένδυση στην εταιρεία Magic Leap.
Η Google και μια ομάδα άλλων μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων (venture capital funds) επένδυσαν το ποσό των 542 εκατ. δολαρίων σε μια ουσιαστικά άγνωστη και μυστικοπαθή νεοσύστατη μη εισηγμένη εταιρεία, την Magic Leap (Μαγικό Άλμα). Η έδρα της εταιρείας δεν είναι στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά στα προάστια του Μαϊάμι στη Φλόριδα και φέρεται να έχει εφεύρει μια νέα βελτιωμένη μορφή μαγικής εικονικής πραγματικότητας, που αποκαλεί «κινηματογραφική».
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Magic Leap Ρόνι Άμποβιτς δήλωσε ότι η τεχνολογία της εταιρείας του (που ακόμη δεν έχει βγάλει ούτε ένα προϊόν στην αγορά) πηγαίνει πέρα από την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, δημιουργώντας μια «κινηματογραφική πραγματικότητα», όπως την χαρακτήρισε. Όπως είπε, η νέα τεχνολογία θέλει να φέρει επανάσταση στο «πώς επικοινωνεί κανείς, αγοράζει, μαθαίνει, μοιράζεται και παίζει». Δεν απέκλεισε επίσης ότι στο μέλλον αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα ζευγάρι γυαλιών, συνεπώς στο μέλλον τα Google Glass μπορεί να προσφέρουν στον κάτοχό τους μια «κινηματογραφική πραγματικότητα».
Η νέα επένδυση γίνεται, καθώς το Facebook έδωσε νωρίτερα φέτος 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας εικονικής πραγματικότητας, της Oculus. Με δεδομένη και την πρόσφατη δοκιμαστική κυκλοφορία των «έξυπνων» γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας Google Glass, είναι προφανές ότι η εικονική πραγματικότητα θα αποτελέσει το νέο πεδίο ανταγωνισμού και τεχνολογικών καινοτομιών, κάτι που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων.
Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, χιλιάδες δημιουργοί λογισμικού έχουν δείξει ενδιαφέρον για να αναπτύξουν σχετικά προϊόντα (software), αν και το υλικό (hardware) βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Όλοι όμως προβλέπουν -και προσβλέπουν σε- μια νέα μαζική αγορά, αν και, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, θα περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια, έως ότου αυτές οι τεχνολογίες διεισδύσουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Η νέα τεχνική, για την οποία λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές προς το παρόν (εκτός από λίγα σχετικά βίντεο στην ιστοσελίδα της), «προσθέτει» γραφικά πάνω στον πραγματικό κόσμο, προβάλλοντας τις σχετικές εικόνες στο μάτι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια περίεργη και ρεαλιστική επαυξημένη (εμπλουτισμένη) πραγματικότητα. Κάτι ανάλογο προσπαθούν να κάνουν τα διαδραστικά γυαλιά της Google, που «υπερθέτουν» ψηφιακές πληροφορίες πάνω στην πραγματικότητα που βλέπει το μάτι.
Αντίθετα, η τεχνολογία Oculus Rift του Facebook δεν κάνει υπέρθεση, αλλά μπλοκάρει τελείως τον πραγματικό κόσμο, «βυθίζοντας» τον χρήστη – παρατηρητή σε μια απολύτως εικονική πραγματικότητα. Προς το παρόν, η Oculus δεν έχει έτοιμο κάποιο προϊόν προς διάθεση, ενώ τα Google Glass διατίθενται αντί 1.500 δολαρίων σε ενδιαφερόμενους χρήστες για πιλοτική χρήση (beta).
Διαβάστε ακόμη:
Το Facebook ξόδεψε 2 δισ. δολάρια για να βρεθεί σε «άλλο κόσμο»