Ευρωζώνη: Συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο – Πρώτη φορά εδώ και 7 μήνες

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο – Πρώτη φορά εδώ και 7 μήνες
Photo: pixabay.com
Ο πρώτος μήνας από τον Δεκέμβριο του 2023 που οι 3 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κινήθηκαν σε περιβάλλον συρρίκνωσης.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης κινήθηκε για τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον τελικό δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες έναντι 51 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 48,9 μονάδες.

Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2024 που ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης κινείται κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση των δραστηριοτήτων.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης διολίσθησε στις 51,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 52,9 τον Αύγουστο.

«Με μια πρώτη ματιά, ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη φαίνεται να αντέχει αρκετά καλά. Εξακολουθεί να αναπτύσσεται και η επιβράδυνση δεν είναι ακόμη πολύ απότομη», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

«Αλλά όταν ψάξετε λίγο βαθύτερα και εξετάσετε τις επιμέρους χώρες, η εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη, εκτός από την Ισπανία».

Σημειώνεται πως ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας από τον Δεκέμβριο του 2023 που οι 3 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κινήθηκαν σε περιβάλλον συρρίκνωσης.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή αύξησαν μόνο οριακά τις χρεώσεις τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στις 51,5 μονάδες από 53,0, σε χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.

Υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη, η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, σε χαμηλό οκτώ μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: