Απεργία στα λιμάνια των ΗΠΑ: Τεράστιες ουρές πλοίων, φόβοι για την αλυσίδα εφοδιασμού

Απεργία στα λιμάνια των ΗΠΑ: Τεράστιες ουρές πλοίων, φόβοι για την αλυσίδα εφοδιασμού
NEW JERSEY, UNITED STATES - OCTOBER 2: An aerial view of the motionless cargo ships, containers and trucks at the Newark Port as a nationwide dockworkers' strike disrupts supply chains in New Jersey, United States on October 02, 2024. Lokman Vural Elibol / Anadolu (Photo by Lokman Vural Elibol / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ του συνδικάτου των λιμενεργατών.

Δυσθεώρητες ουρές πλοίων και στοιβών από κοντέινερ έχει επιφέρει η μεγάλη και εκτεταμένη απεργία των Αμερικανών λιμενεργατών στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης απεργίας του κλάδου εδώ και μισό αιώνα, η εκφόρτωση και κατ’ επέκτασιν η τροφοδότηση έχει μπει σε αναστολή, επηρεάζοντας την αγορά και απειλώντας τις ΗΠΑ με ελλείψεις και ανοδικές τιμές προϊόντων. Λέγεται ότι μετά από μία εβδομάδα απεργίας θα αρχίσουν να επηρεαστούν προϊόντα όπως φρούτα (και ειδικά μπανάνες), θαλασσινά, καφές, ακόμα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από την έναρξη της απεργίας, τουλάχιστον 45 μεγάλα πλοία μεταφοράς έχουν «κολλήσει» στα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής και της Νότιας ακτής της χώρας, μεταξύ των οποίων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη, η Βαλτιμόρη και το Χιούστον. Πριν από την Τρίτη, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 3 πλοία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πάντως έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του σωματείου των λιμενεργατών, ασκώντας πιέσεις στους εργοδότες των λιμανιών να αυξήσουν την προσφορά τους για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία και αναφέροντας τα μεγάλα κέρδη της ναυτιλιακής βιομηχανίας από την πανδημία της COVID-19. Ο Υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ δήλωσε στο MSNBC ότι τα αποτελέσματα της απεργίας θα γίνονται ολοένα και πιο εμφανή όσο περισσότερο διαρκέσει, υπογραμμίζοντας ότι «Δε γίνεται οι εφοδιαστικές αλυσίδες να λειτουργούν καλά εκτός και αν τα λιμάνια στην Ανατολική και τη Νότια ακτή λειτουργούν κανονικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αιτήματα

Η απεργία που ξεκίνησε την Τρίτη σε λιμάνια από το Τέξας έως το Μέιν, και αφορά περίπου 45.000 εργάτες ήταν αποτέλεσμα ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης Λιμενεργατών (ILA) και της εργοδοτικής ομάδας United States Maritime Alliance (USMX) στην υπογραφή νέου, εξαετούς συμβολαίου. Η ILA ζητάει γενναία αύξηση μισθών, έχοντας απορρίψει την αύξηση 50% που της είχε προταθεί, μαζί με δέσμευση για παύση των διαδικασιών ενσωμάτωσης λειτουργιών αυτοματοποίησης εργασιών, κάτι που φοβάται ότι θα αφαιρέσει πολλές θέσεις εργασίας. Από την πλευρά της η USMX δήλωσε ότι «για να καταλήξουμε σε συμφωνία θα χρειαστεί διαπραγμάτευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: