«Κούρεμα» προστίμων: Νέες εκπτώσεις για όσους παραδέχονται φοροδιαφυγή

«Κούρεμα» προστίμων: Νέες εκπτώσεις για όσους παραδέχονται φοροδιαφυγή
Male hand using magnifying glass and work with 1040 tax form, legal business contract. Accounting concept Photo: Shutterstock
Το νέο πλαίσιο για την αποδοχή της φοροδιαφυγής έρχεται με γενναίες εκπτώσεις στα πρόστιμα, δίνοντας κίνητρα για άμεση ρύθμιση των οφειλών και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον στη διάθεσή τους τη νέα δήλωση αποδοχής φοροδιαφυγής, έτοιμη προς υπογραφή, από την ΑΑΔΕ. Με την υποβολή αυτής της δήλωσης, οι φορολογούμενοι παραδέχονται τις παραβάσεις τους και επωφελούνται από εκπτώσεις στα πρόστιμα, οι οποίες κυμαίνονται από 25% έως και 50%. Το νέο πλαίσιο ενεργοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα για άμεση ρύθμιση των οφειλών, ενώ παράλληλα μειώνει την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη: η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, και με την καταβολή του 25% της οφειλής, το υπόλοιπο μπορεί να εξοφληθεί σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με τόκο. Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα διαμορφώνονται ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η υπόθεση – από την κοινοποίηση του φόρου μέχρι και την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Όσοι παραδεχτούν τις παραβάσεις τους πριν από τη δικαστική προσφυγή, μπορούν να επωφεληθούν από μεγαλύτερη μείωση στα πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο αυτό πλαίσιο αντικαθιστά την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και παρέχοντας αυτοματοποιημένες λύσεις για τους φορολογούμενους. Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι διπλοί: άμεση είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις χιλιάδες υποθέσεις που παραμένουν εκκρεμείς.

Παράλληλα, η διάρκεια των φορολογικών ελέγχων έχει παραταθεί για να δώσει περισσότερο χρόνο στις αρχές να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους, ενώ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί παράταση έως και οκτώ μήνες, ειδικά εάν εντοπιστούν ενδείξεις ποινικώς κολάσιμης φοροδιαφυγής. Σε περίπτωση που ο έλεγχος δεν ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών, δεν επιτρέπεται νέος έλεγχος για το ίδιο αντικείμενο.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι το νέο σύστημα θα επιφέρει γρήγορα αποτελέσματα, ενισχύοντας τα δημόσια ταμεία και μειώνοντας τις νομικές διαμάχες με φορολογούμενους που επιλέγουν τη δικαστική οδό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: