Αποκρατικοποίηση τραπεζών: Πόσα εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία του το Δημόσιο

Αποκρατικοποίηση τραπεζών: Πόσα εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία του το Δημόσιο
Με την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, το δημόσιο ολοκληρώνει τις αποκρατικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.

Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, με την πιο πρόσφατη συναλλαγή να αφορά την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απέφερε 690,1 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε στα 7,55 ευρώ, με premium 42% σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Νοεμβρίου, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς.

Η αποκρατικοποίηση των τραπεζών αποτέλεσε μια σειρά από επιτυχημένες συναλλαγές, όπως η πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας που απέφερε 1,07 δισ. ευρώ και η πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς που εισέφερε 1,35 δισ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η πώληση του 9% της Alpha Bank στην Unicredit, αποφέροντας 293,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η πώληση του 1,4% της Eurobank, που έφερε 93,7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σηματοδοτεί την είσοδο του τραπεζικού τομέα σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι ελληνικές τράπεζες, πλέον κεφαλαιακά θωρακισμένες και ανταγωνιστικές, είναι έτοιμες να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί ποσοστό 8,39% στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο θα περάσει στο Υπερταμείο από τα τέλη του χρόνου, ενώ παραμένει δεσμευμένο να μην προχωρήσει σε μεταβίβαση του ποσοστού αυτού για τους επόμενους 12 μήνες. Ο έλεγχος στην Attica Bank αναμένεται επίσης να μειωθεί, καθώς το ποσοστό του δημοσίου θα περιοριστεί από 72,5% σε περίπου 35% μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: