Έλον Μασκ: Ο λόγος που το Χ καλείται να πληρώσει πρόστιμο 418.000 δολαρίων στην Αυστραλία

Έλον Μασκ: Ο λόγος που το Χ καλείται να πληρώσει πρόστιμο 418.000 δολαρίων στην Αυστραλία
France, Clonas, 2023/07/26. Twitter logo changed to X by social media owner Elon Musk. Photo montage. Photograph by Romain Doucelin / Hans Lucas. France, Clonas, 2023/07/26. Changement du logo de Twitter en X par le proprietaire du reseau social Elon Musk. Photomontage. Photographie de Romain Doucelin / Hans Lucas. (Photo by Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική διαμάχη μεταξύ του Μασκ και της αυστραλιανής ρυθμιστικής αρχής.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη νομοθεσία της χώρας, το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας επικύρωσε την Παρασκευή την απόφαση της επιτροπής eSafety να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 610.500 αυστραλιανών δολαρίων (ίσο με 418.000 δολάρια) στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter, του Έλον Μασκ.

Η επιτροπή eSafety είναι ο κύριος ανεξάρτητος ρυθμιστής όσον αφορά την online ασφάλεια στην Αυστραλία. Η επιτροπή, η οποία είχε «συγκρουστεί» και νωρίτερα μέσα στο 2024 με το Χ, επέβαλε το πρόστιμο στην πλατφόρμα αφού, κατά την κρίση της, δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταστείλει το περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης που διακινείται από τους χρήστες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυστραλιανή κυβέρνηση, επί πρωθυπουργίας Άντονι Αλμπανίζι, ασκεί αυξανόμενες πιέσεις απέναντι σε παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς για βελτίωση του ελέγχου στο περιεχόμενό τους μέσω νομοθετικών προωτοβουλιών για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Τον προηγούμενο μήνα, αναφερόμενος σε αυτές τις βλέψεις, ο Μασκ χαρακτήρισε τους Αυστραλούς κυβερνώντες «φασίστες».

Η Επίτροπος της eSafety Τζούλι Ίνμαν Γκραντ δήλωσε μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης: «Εάν το X είχε δικαιωθεί από το Δικαστήριο, η απόφαση αυτή θα αποτελούσε ένα ανησυχητικό νομικό προηγούμενο ότι η συγχώνευση δύο ξένων εταιρειών θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα εξαίρεσής τους από τις νομοθετικές υποχρεώσεις τις Αυστραλίας».

Το Χ δεν έχει σχολιάσει ακόμα μέσω κάποιου εκπροσώπου για την εξέλιξη αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: