Scope Ratings: Μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, αυξάνονται στον πυρήνα της ΕΕ

Scope Ratings: Μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, αυξάνονται στον πυρήνα της ΕΕ
Man calculate domestic bills at home. Businessman using calculator at modern office. Young male checking balance and costs. Start up counting finance. Business people doing paperwork for paying taxes Photo: Shutterstock
Ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξητικές τάσεις, η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος.

Η Scope Ratings αναφέρει σταθερότητα στον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, με το ποσοστό να παραμένει στο 1,86% το δεύτερο τρίμηνο, παρά την αύξηση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 373,4 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που διακρίθηκαν για τη συνεχιζόμενη μείωση των κόκκινων δανείων, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 3,4%, χαμηλότερα κατά 0,4% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Scope επισημαίνει πως ενώ η τάση στις χώρες του πυρήνα της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γαλλία, δείχνει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Ελλάδα και η Πολωνία αντιστρέφουν αυτή την τάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλα αυτά, οι δείκτες στην Ελλάδα παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι κλάδοι του real estate και των κατασκευών παρουσιάζουν μικρή αύξηση, αλλά η συνολική πιστωτική ποιότητα αναμένεται να επιδεινωθεί ήπια τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη προσφέρουν ελπίδες ότι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες θα περιοριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: