Τις επόμενες μέρες τα σπουδαία για την κυπριακή ΑΟΖ
- 06/09/2013, 10:02
- SHARE
Γιατί δεν άναψε ακόμα η φλόγα στο τεμάχιο «12» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν χθες, λόγω μηχανικών επιπλοκών, οι εργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν τη ροή και καύση παραγόμενου φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και προστίθεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η παραγωγική δοκιμή θα συμβάλλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, τη διαπερατότητα, τη σύσταση του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της γεώτρησης αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου, καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε ακόμη: Κινδυνεύει το Ελ Ντοράντο των Βαλκανίων;
Όπως μετέδιδε το philenews, οι ρυθμοί ανόδου του αερίου από βάθος περίπου 5.000 μέτρων καθώς και οι τεχνικές δυσκολίες, δεν κατέστησαν εφικτό το να ανάψει την Πέμπτη η φλόγα. Η διαδικασία άντλησης του φυσικού αερίου (drill stem test) απαιτεί περισσότερες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση, ενώ η η καύση του φυσικού αερίου που έρχεται από τα έγκατα του κοιτάσματος στην επιφάνεια, παίρνει κάποιο χρόνο.
Το πρόβλημα προέκυψε με εξάρτημα που παρουσίασε βλάβη και δεν κατέστη δυνατόν να επιδιορθωθεί μέχρί αργά το απόγευμα που διεκόπησαν οι εργασίες. Θα καταβληθούν νέες προσπάθειες το πρωί της Παρασκευής και αν δεν επιδιορθωθεί η βλάβη, την Δευτέρα θα τοποθετηθεί νέο εξάρτημα.
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι το χρώμα της φλόγας δεν έχει καμία σημασία στο αρχικό στάδιο.
Ανέφερε επίσης, ότι μέχρι τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με την ποιότητα, τη ροή και την πίεση του φυσικού αερίου.