Τριγμοί στην αγορά από την εφαρμογή της Οδηγίας για τα πρότυπα ESRS

Τριγμοί στην αγορά από την εφαρμογή της Οδηγίας για τα πρότυπα ESRS
pexels Photo: pixabay.com
Έρχεται ν/σ που θεσπίζει πλαίσιο για τα ESG με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Πάνω από 10.000 εταιρείες στο στόχαστρο. Σε αναζήτηση εργαλείων ορκωτοί και στελέχη.

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην αγορά οι υποχρεώσεις που θεσπίζει η νέα Οδηγία CSRD για τις εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της υιοθέτησης των νέων προτύπων ESRS για τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία και συνακόλουθα του ελληνικού νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται τώρα αλλά και αυτές που έπονται τα επόμενα 2-3 χρόνια επηρεάζουν χιλιάδες επιχειρήσεις αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της δέουσας επιμέλειας σε θέματα όπως τα εργασιακά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Δέκα χρόνια περίπου μετά την πρώτη Οδηγία για την δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων (NFRD) ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον εκσυγχρονισμό της, που σηματοδοτεί τροποποιήσεις στον νόμο 4548 αναφορικά με τις εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει διαβούλευση για το νέο πλαίσιο, με διάρκεια γύρω στο 10ήμερο, δεδομένου ότι στόχος είναι στο τέλος του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου το νέο πλαίσιο να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Εξάλλου, θα ακολουθήσει μια μεγάλη τεχνική αλλαγή ως προς τις υποδομές που απαιτούνται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για να υποστηρίξει το σχέδιο νόμου, όπως τόνισαν σε συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του Sustainability Forum της Softone (Παρασκευή 4.10.2024) ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, Επικεφαλής Ελεγκτικών Υπηρεσιών KPMG Greece και ο Γεράσιμος Γεωργόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων Εταιρειών, Διεύθυνση Εταιρειών, ΓΕΜΗ, Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει και ποινικές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την παροχή πληροφοριών, με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για υπεύθυνα στελέχη και πρόστιμο της τάξης των 50.000 ευρώ ενώ ανάλογες ποινές προβλέπονται και για τον ορκωτό ελεγκτή που δίνει “μη κανονικό” πιστοποιητικό.

Μάλιστα, θα υπάρχει αυτοματοποίηση των προστίμων μετά την υιοθέτηση ειδικών μορφότυπων για την υποβολή στοιχείων στο ΓΕΜΗ, που θα ενημερώνεται για το ποια εταιρεία δεν έχει πληρότητα δεδομένων. Με την θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου τα παραπάνω θα καλύπτουν όλες τις εισηγμένες εταιρείες με περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που είναι και σήμερα υπόχρεες στη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων θα πρέπει να πειθαρχήσουν στο νέο μοντέλο γνωστοποιήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα ESRS προκειμένου να αποφύγουν τις νέες κυρώσεις που θα προβλέπει ο νόμος. Αυτό είναι το 1ο κύμα. Στο 2ο κύμα θα είναι υπόχρεες και οι υπόλοιπες εισηγμένες και στο 3ο κύμα, μετά από 2-3 χρόνια, θα μπουν στο κλίμα και οι μικρές και μεσαίες οντότητες.

Προωθείται δε ειδικό πρότυπο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ηλεκτρονικά διαμορφώσιμο, που θα ανεβαίνει και στο ΓΕΜΗ.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, πάνω από 10.000, θα πρέπει να προετοιμάζονται να πειθαρχήσουν σε κανόνες “σκληρής” συμμόρφωσης. Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες που υιοθετούν ήδη συγκεκριμένο μοντέλο γνωστοποιήσεων. Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς την ανάγκη προετοιμασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις.

Σε εγρήγορση είναι και οι ορκωτοί ελεγκτές που θα διενεργούν τον έλεγχο για την εγκυρότητα των στοιχείων κατόπιν κατάλληλης διαπίστευσης. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται η σύσταση φορέα που θα πιστοποιεί τους ελεγκτές βιωσιμότητας καθώς και η σύσταση εθνικής αρχής για την έκδοση προτύπων και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά οι ορκωτοί λογιστές θα επωμιστούν την ευθύνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και δεν έχει ψηφιστεί ακόμη ο νόμος η αγορά ενόψει της εφαρμογής της Οδηγίας τελεί σε αναβρασμό για τις αλλαγές που έτσι κι αλλιώς επιβάλλουν οι πιέσεις από τράπεζες, επενδυτές, κοινωνία και εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο 14o συνέδριο της Global Sustain, θυγατρικής πλέον του Ομίλου SOFTONE, πολλές επενδυτικές, ασφαλιστικές και πιστοδοτικές αποφάσεις ενδέχεται να αλλάξουν όταν περισσότερα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα έρθουν στο φως.

Όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Μιχάλης Σπανός, Founder & Managing Director, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, “η αγορά αυτή τη στιγμή -και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- δεν έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις αλλαγές που έρχονται, καθώς πλέον τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα (ESG) εξισώνονται πλήρως σε σημασία και βαρύτητα με τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Λόγω της πολυπλοκότητας των νέων προτύπων, των πολλών δεδομένων που αυτά συνεπάγονται, αλλά και του συνεχώς μεταβαλλόμενου κανονιστικού πλαισίου, υπάρχει ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση καθώς και χρήση τεχνολογικών λύσεων για την συλλογή, διαχείριση, παρακολούθηση και reporting πολιτικών και δεδομένων ESG στα ενδιαφερόμενα μέρη και ειδικότερα στις εποπτικές αρχές”.

Ο κ. Σπανός καταλήγει ότι η Global Sustain, με σχεδόν είκοσι χρόνια εξειδίκευσης στο χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης και με την υποστήριξη πλέον του Ομίλου SOFTONE, διαθέτει πλέον τις κατάλληλες λύσεις μέσω της ολοκληρωμένης πλατφόρμας ESG4ALL (https://esgforall.com/) να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στις νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις και στη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: