Σε 2 Αμερικανούς το Νόμπελ Ιατρικής του 2024 – Για την ανακάλυψη του microRNA

Σε 2 Αμερικανούς το Νόμπελ Ιατρικής του 2024 – Για την ανακάλυψη του microRNA
Μια νέα κατηγορία μικροσκοπικών μορίων RNA που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής του 2024 για την ανακάλυψη του microRNA, μιας νέας κατηγορίας μικροσκοπικών μορίων RNA που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων.

«Η πρωτοποριακή ανακάλυψή τους αποκάλυψε μια εντελώς νέα αρχή της γονιδιακής ρύθμισης που αποδείχθηκε ότι είναι απαραίτητη για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

« Οι δύο βολόγοι μελέτησαν έναν σχετικά απλό στρογγυλό σκουλήκι μήκους 1 mm, τον C. elegans.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το C. elegans διαθέτει πολλούς εξειδικευμένους τύπους κυττάρων, όπως νευρικά και μυϊκά κύτταρα που βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερα, πιο πολύπλοκα ζώα, καθιστώντας το ένα χρήσιμο μοντέλο για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται και ωριμάζουν οι ιστοί σε πολυκύτταρους οργανισμούς. Διαβάστε πώς οι έρευνες των βραβευθέντων ιατρικής του 2024 για τον C. elegans αποκάλυψαν μια εντελώς νέα διάσταση στη γονιδιακή ρύθμιση» αναφέρει η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ.

Ο Βίκτορ Άμπρος (γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ ) είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος – καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης – που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA (miRNA).

Ο Γκάρι Ρούβκουν (γεννημένος το 1952 στην Καλιφόρνια ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ανακάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο το lin-4 , το πρώτο microRNA (miRNA) που ανακαλύφθηκε από τον Βίκτορ Άμπρος, ρυθμίζει τη μετάφραση των αγγελιαφόρων RNA μέσω ατελούς ζεύγους βάσεων και ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, let-7.

Το ιστορικό

Το περυσινό βραβείο ιατρικής απονεμήθηκε στους Καταλίν Καρίκο, έναν Ούγγρο επιστήμονα, και τον Αμερικανό συνάδελφό του Ντρου Βάισμαν, για τις ανακαλύψεις που άνοιξαν το δρόμο για τα εμβόλια COVID-19, τα οποία συνέβαλαν στον περιορισμό της πανδημίας.

Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής περιλαμβάνονται πολλοί διάσημοι ερευνητές, όπως ο Ιβάν Παβλόφ το 1904, πιο γνωστός για τα πειράματά του σχετικά με τη συμπεριφορά με τη χρήση σκύλων, και ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος μοιράστηκε το βραβείο το 1945 για την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Οι νικητές για την ιατρική επιλέγονται από τη Συνέλευση Νόμπελ του Ιατρικού Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Σουηδίας και λαμβάνουν βραβείο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (1,1 εκατομμύριο δολάρια).

Όπως κάθε χρόνο, το βραβείο ιατρικής είναι το πρώτο στη σειρά των Νόμπελ, αναμφισβήτητα τα πιο σημαντικά βραβεία στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ανθρωπιστική προσπάθεια, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.

Τα βραβεία Νόμπελ, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, απονέμονται από το 1901 για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη, ενώ τα οικονομικά αποτελούν μεταγενέστερη προσθήκη.

Διαφορετικά ιδρύματα απονέμουν τα βραβεία στους διάφορους τομείς, με την Ειρήνη να είναι το μοναδικό που απονέμεται στο Όσλο και όχι στη Στοκχόλμη, πιθανώς ως αποτέλεσμα της πολιτικής ένωσης που υπήρχε μεταξύ των δύο σκανδιναβικών χωρών όταν ο Νόμπελ έγραψε τη διαθήκη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com