BP: «Φρένο» στους πράσινους στόχους της

BP: «Φρένο» στους πράσινους στόχους της
The BP (British Petroleum) logo is being displayed on a smartphone in this photo illustration taken in Brussels, Belgium, on January 13, 2024. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές φάνηκε να προτίμησαν τις βραχυπρόθεσμες αποσβέσεις από την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες πηγών του Reuters τη Δευτέρα, ο ενεργειακός κολοσσός BP θα εγκαταλείψει τα προγραμματισμένα σχέδιά του για μείωση παραγωγής ορυκτών ενεργειακών πόρων μέχρι το 2030, σε μια κίνηση προσπάθειας ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο CEO της εταιρείας Μάρεϊ Αουχίνκλος είχε ανακοινώσει το 2020 μια πολύ φιλόδοξη στρατηγική σταδιακής «απεξάρτησης» από τα ορυκτά καύσιμα, μέτρα που περιελάμβαναν δεσμεύσεις για μείωση παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% μέχρι την αρχή της νέας δεκαετίας, με παράλληλη επένδυση και εξέλιξη εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος αυτός ελαττώθηκε πέρυσι στην 25% μείωση, μια παραγωγή δηλαδή περίπου 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρέχουσα κατάσταση

Παίρνοντας τα ηνία της εταιρείας σε μια περίοδο πτωτικής τάσης της μετοχής της BP, o Αουχίνκλος δεν έχει καταφέρει να ανασχέσει την πορεία αυτή, σε μια περίοδο, από την αρχή του έτους που οι ανταγωνιστές έχουν το πάνω χέρι. «Όπως είπε ο Μάρεϊ στην αρχή του έτους… η κατεύθυνση είναι η ίδια – αλλά θα καταφέρουμε να πετύχουμε ως μια απλούστερη, πιο συγκεντρωμένη, και υψηλότερης αξίας εταιρεία», δήλωσε εκπρόσωπος, τη στιγμή που οι επενδυτές είχαν αμφιβολίες όσον αφορά την κερδοφορία της στρατηγικής πορείας της εταιρείας.

Ο Αουχίνκλος θα παρουσιάσει τις πλήρεις λεπτομέρειες της νέας στρατηγικής της BP τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η μετοχή της BP είχε ανέβει κατά 0,8% στις 12:12 ώρα Ελλάδας.

Τα μελλοντικά σχέδια

Σε επιστροφή στα πετρελαϊκά δρώμενα της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου του Μεξικού έχει προσανατολιστεί πλέον η BP. Πρότζεκτ στο Κουβέιτ, και πιο σημαντικά, στο Ιράκ, θα επιφέρουν συμφωνίες πρωτοφανείς στα χρονικά όσον αφορά το περιθώριο κέρδους για ξένες επιχειρήσεις, αφού στο παρελθόν η Βαγδάτη δεν προσέφερε παρόμοια τόσο γενναιόδωρα μοντέλα διαμοιρασμού κέρδους από την εκμετάλλευση του υπεδάφους της.

Στον Κόλπο του Μεξικού, η BP έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δεξαμενής Kaskida και της πετρελαιοπηγής Tiber.

Η αλλαγή κατεύθυνσης αυτή έρχεται σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης στο ευρωπαϊκό έδαφος, ιδιαίτερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και έπειτα, με την αποδιοργάνωση της αγοράς που αυτή έφερε.

Η εταιρεία συνεχίζει να έχει βάλει στόχο για επίτευξη μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος ως το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: