Κατώτατος μισθός: Μαθηματικός τύπος θα προβλέπει την αύξησή του – Τι ανακοίνωσε η Κεραμέως

Κατώτατος μισθός: Μαθηματικός τύπος θα προβλέπει την αύξησή του – Τι ανακοίνωσε η Κεραμέως
Photo: pixabay.com
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στις συντάξεις.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μίλησε την Τρίτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τις σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και τις αυξήσεις στις συντάξεις. Βασισμένες σε μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία, οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενισχύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα προωθούν τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού

Η Υπουργός εξήγησε πως συστήθηκε μια επιστημονική επιτροπή, η οποία πρότεινε έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τον πληθωρισμό όσο και την παραγωγικότητα της οικονομίας για τον καθορισμό των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό από το 2028 και μετά. Σημαντική είναι η πρόβλεψη ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήσεις στις συντάξεις

Η κ. Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει ορισμένους συνταξιούχους, προκειμένου να μην επηρεάζονται από μειώσεις λόγω αυξήσεων. Οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από τις πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Rebrain», το οποίο αποσκοπεί στην επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο διοργανώνει εκδηλώσεις στην Ευρώπη για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με Έλληνες που αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στη χώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: