ΣΥΡΙΖΑ: Οι «87» ζητούν διαγραφή Κασσελάκη μετά το εξώδικο – Αρνητικός ο Πολάκης

συριζα γεροβασιλη
Η Όλγα Γεροβασίλη μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος για τη συνεδρίαση του οργάνου, Αθήνα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Όλγα Γεροβασίλη.

Ζήτημα για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε η ομάδα των «87» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, εντείνοντας την αναταραχή στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά από το αίτημα Κασσελάκη για διαγραφή της Ράνιας Σβίγκου από τη θέση της γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και μετά το εξώδικο του πρώην πρόεδρου στην Πολιτική Γραμματεία και την ΚΕ του κόμματος.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Γεροβασίλη, μεσούσης της συνεδρίασης της Π.Γ σημείωσε ότι «το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ» γι’ αυτό ζήτησα «έκτακτη σύγκλιση της ΚΕ με θέμα πως απαντάμε σε αυτό», προσθέτοντας πως «αν με ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη υπάρχει θέμα διαγραφής».

Σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «φοβάται την προσφυγή στην βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή του κίνηση να απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη το ίδιο του το κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο».

Οι καταστατικές συνθήκες για διαγραφή έχουν διαμορφωθεί μετά το εξώδικο που απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας το κόμμα ότι παραβίασε τα προσωπικά του δεδομένα και ζητώντας την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου.

Οι δύο λόγοι είναι οι εξής:

1) Υπογράφει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσημο έγγραφο, αμφισβητώντας την απόφαση της ΚΕ της 8ης Σεπτέμβρη, που αποφάσισε την έκπτωσή του από το αξίωμα.

2) Ο Στέφανος Κασσελάκης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται δικαστικά εναντίον του κόμματος του οποίου είναι μέλος, γεγονός που αποτελεί στοιχειώδης παραβίαση του καταστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή της, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κ.Ε για απόρριψη της υποψηφιότητας του Κασσελάκη, καθώς όπως υποστήριξε «εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», ενώ τον κατηγόρησε ότι «δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις». Επίσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως «δε μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ακόμα, ο Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε και αυτός να συγκληθεί η Κ.Ε. γιατί «η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής εκφεύγει της αρμοδιότητας της Π.Γ. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, ανήκουν αποκλειστικά στον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του» τόνισε.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Κ.Ε. είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι απεστάλη από τον Στέφανο Κασσελάκη εξώδικο στα συλλογικά όργανα και μάλιστα, με την ιδιότητα του προέδρου. Ζήτησε, και αυτός, να συγκληθεί η Κ.Ε. και να αποφασίσει τα περαιτέρω.

Με την διαδικασία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε «απάτητα μονοπάτια» αφού ουδέποτε στο παρελθόν έχει τεθεί θέμα διαγραφής πρώην προέδρου του κόμματος. Στην διαδικασία της διαγραφής εμπλέκονται η Πολιτική Γραμματεία και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Όμως την τελική ευθύνη των αποφάσεων έχει η Κεντρική Επιτροπή ως το ανώτερο όργανο ανάμεσα σε δύο συνέδρια.

Αποτελεί ερώτημα όμως η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα και το αν το θέμα θα κριθεί τελικά άμεσα από την Κεντρική Επιτροπή δίχως άλλη διαμεσολάβηση. Αυτό εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Εντύπωση προκάλεσαν παράλληλα οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, που εκτελεί χρέη… άτυπης εκπροσώπου του Στέφανου Κασσελάκη. Η βουλευτής Πέλλας, δήλωσε …άγνοια για το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράφει το εξώδικο ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως δήλωσε όταν της τέθηκε σχετική ερώτηση «δεν το έκανα εγώ το εξώδικο, το έχει κάνει δικηγόρος. Δεν το έχω δεί».

Από εκεί και πέρα σημείωσε πως «έθεσα θέμα ότι η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει γραμματέας στο κόμμα μετά την διαρροή γιατί το έγγραφο στα χέρια της παραδόθηκε και μάλιστα σε εκτυπωμένα αντίγραφα».

Πρόσθεσε ότι «η κ. Σβίγκου είχε υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη», υποστηριζοντας πως «δεν λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης»

Σε δηλώσεις του κατά την είσοδο στο κτίριο της Κουμουνδούρου ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» καλώντας τον να «αφήσει τις κακομοιριές». Παρόλα αυτά εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247