Βρέθηκε (;) ο εφευρέτης του Bitcoin – «Λοιπόν, ναι, είμαι ο Satoshi Nakamoto»

Βρέθηκε (;) ο εφευρέτης του Bitcoin – «Λοιπόν, ναι, είμαι ο Satoshi Nakamoto»
golden bitcoin, conceptual image for crypto currency Photo: Shutterstock
Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του HBO, Καναδός προγραμματιστής είναι ο πραγματικός Satoshi Nakamoto

Ο Καναδός προγραμματιστής Peter Todd «κρύβεται» πίσω από την ψευδωνυμία του Satoshi Nakamoto, του εφευρέτη του κρυπτονομίσματος bitcoin, σύμφωνα με  νέο ντοκιμαντέρ του HBO.

Ο Κάλεν Χόμπακ, ο βραβευμένος σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, καταλήγει στο συμπέρασμα συρράπτοντας παλιές ενδείξεις και νέες, και στη συνέχεια «αντιμετωπίζει» τόσο τον Todd όσο και τον ιδρυτή του Blockstream Adam Back, έτερο σφετεριστή της προσωνυμίας Satoshi.

«Φαίνεται ότι είχατε αυτές τις βαθιές γνώσεις για το bitcoin εκείνη την εποχή;» λέει ο Hoback στον Todd στο φινάλε της ταινίας. «Λοιπόν, ναι, είμαι ο Satoshi Nakamoto» απαντά ο Todd.

Hungarian sculptors and creators Reka Gergely (L) and Tamas Gilly (R) pose next to the statue of Satoshi Nakamoto, the mysterious inventor of the virtual currency bitcoin, after its unveiling at the Graphisoft Park in Budapest, on September 16, 2021. - Hungarian bitcoin enthusiasts unveiled a statue on September 16 in Budapest that they say is the first in the world to honour Satoshi Nakamoto, the mysterious inventor of the virtual currency. The bronze life-size sculpture depicts a hooded figure with stylised facial features, alluding to Nakamoto, a pseudonym credited as bitcoin's founder, but whose identity remains unknown. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Photo: AFP

Εάν ο Todd γίνει ευρέως αποδεκτός ως ο δημιουργός του bitcoin, η αποκάλυψη θα τερματίσει περισσότερο από μια δεκαετία εικασιών σχετικά με την ταυτότητα ενός ατόμου του οποίου το έργο προκάλεσε μια παγκόσμια τρέλα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: μια μανία που έχει σπρώξει τα σύνορα της χρηματοδότησης, αλλά επέτρεψε επίσης εκτεταμένες απάτες και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Ο Todd δεν είναι άγνωστος. Το όνομά του είχε πάντα βάρος στην κοινότητα. Δεν θεωρούνταν όμως ιδρυτής του Bitcoin. «Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επαγγελματίες του bitcoin, από τεχνική άποψη», είπε ο ιδρυτής της Castle Island Ventures, Nic Carter, ο οποίος πρόσθεσε ότι γνωρίζει τον Todd από το 2017. «Γενικά, οι άνθρωποι θεωρούν τις απόψεις του για το bitcoin πολύ σημαντικές».

Στα 39 του πλέον, απόφοιτος του Κολλεγίου Τέχνης και Σχεδίου του Οντάριο στο Τορόντο, ο Todd ήταν 23 ετών όταν ολοκληρωνόταν η περίφημη λευκή βίβλος του bitcoin, που έθεσε για πρώτη φορά το όραμα για το αποκεντρωμένο χρηματικό σύστημα. Ο Todd σε ένα podcast είχε πεί ότι ήταν περίπου 15 ετών όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά να επικοινωνεί με βασικούς κρυπτογραφικούς παράγοντες επιρροής, γνωστούς ως cypherpunks.

«Σε έρευνες σαν αυτές, η ψηφιακή εγκληματολογία μπορεί να σας πάει μόνο τόσο μακριά. είναι σαν πυξίδα», είπε ο Χόμπακ στο POLITICO πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ. «Οι πραγματικές απαντήσεις μπορούν να βρεθούν μόνο εκτός σύνδεσης».

«Η θεωρία παιγνίων του Todd είναι στο επόμενο επίπεδο», είπε ο Χόμπακ. «Απλώς σκεφτείτε: είναι στο τρέιλερ, υπάρχει μια δεξαμενή στοιχημάτων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εκατοντάδες χιλιάδες tweets για την ταινία και δεν είδα κανέναν να προτείνει αυτήν την πιθανότητα. Είναι μια ιδιοφυΐα».

Αν ο Todd είναι ο Satoshi, θα είναι ένα πλήγμα για τις αγορές στοιχημάτων, οι οποίες μέχρι τη Δευτέρα είχαν αναγνωρίσει ως το φαβορί τον αείμνηστο Len Sassaman, έναν Αμερικανό υπέρμαχο της ιδιωτικής ζωής των πληροφοριών.

Ο επενδυτής κρυπτονομισμάτων Nic Carter είπε στο POLITICO ότι είναι σίγουρος ότι ο Todd δεν είναι Nakamoto, εν μέρει λόγω της βαθιάς γνώσης που θα έπρεπε να έχει ο δημιουργός του bitcoin σχετικά με την κρυπτογράφηση και τα συστήματα ψηφιακών μετρητών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία. Το γεγονός ότι ο Satoshi το κατάφερε με επιτυχία – είναι πραγματικά μαγικό. Προσωπικά ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Satoshi» είπε αργότερα για την ταυτότητα του Satoshi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Politico