Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν: Προς καθολική εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα;

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν: Προς καθολική εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα;
TEHRAN, IRAN - OCTOBER 8: People holding banners and flags, gather to stage a demonstration against Israeli attacks in Lebanon and Gaza, in Tehran, Iran on October 8, 2024. Fatemeh Bahrami / Anadolu (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Σε εξέλιξη μυστικές διπλωματικές προσπάθειες ΗΠΑ και αραβικών κρατών για επίτευξη συνολικής εκεχειρίας με το Ιράν, ενώ το Ισραήλ παραμένει επιφυλακτικό.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 12, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με το Ιράν, με στόχο μια γενική εκεχειρία σε όλα τα ενεργά πολεμικά μέτωπα της περιοχής. Παρά την αποχή του Ισραήλ από την πρωτοβουλία, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά, αν και δεν έχουν ακόμη πάρει θέση.

Το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει αν η συμφωνία αυτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένης της πολύπλοκης κατάστασης στην περιοχή. Η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ το Ισραήλ δηλώνει αμετακίνητο στην απόφασή του να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, ανέφερε ότι «η κατάπαυση του πυρός θα γίνει με τους όρους μας, περιλαμβάνοντας την αποχώρηση της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και τη διάλυση των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων κοντά στα σύνορα».

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως καθώς η Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, κάτι που προσθέτει νέες διαστάσεις στην ήδη σύνθετη διπλωματική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: