Νέες πιέσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο

Νέες πιέσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους.

Αρκετά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξαν την Τετάρτη την άποψή τους για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και αν ορισμένοι συνάδελφοί τους παρέμειναν αμετάπειστοι, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,5% στις 17 Οκτωβρίου έχει σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν από την τράπεζα να επιταχύνει τον ρυθμό χαλάρωσης της πολιτικής της, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και της απροσδόκητα γρήγορης επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών.

«Μια μείωση είναι πολύ πιθανή και δεν θα είναι η τελευταία, ο ρυθμός εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η μάχη κατά του πληθωρισμού», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo.

Το μήνυμα αυτό είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις προσδοκίες, καθώς πάνω από το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μείωση την επόμενη εβδομάδα, ενώ παρόμοια πλειοψηφία ποντάρει σε επόμενη κίνηση τον Δεκέμβριο.

«Ακόμα και αν έχουμε μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μια τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε μόλις στο 3% – θα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times υποστηρίζοντας τις back-to-back κινήσεις.

Ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας, ο Μάρτινς Κάζακς της Λετονίας και ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας έκαναν λόγο για μείωση τον Οκτώβριο, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε μια ισχυρή νύξη για την κίνηση αυτή, ενισχύοντας τα στοιχήματα της αγοράς.

Το ζήτημα είναι ότι η οικονομία έχει μείνει στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η αγορά εργασίας έχει μαλακώσει, η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός είχε μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο Βέλγος Πιερ Βουντς ήταν ακόμη αναποφάσιστος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις στο παιχνίδι, καθώς η ανάπτυξη είναι αδύναμη, αλλά ο εγχώριος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορος και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ωθήσει το ενεργειακό κόστος σε υψηλότερα επίπεδα.

«Υπάρχει κάποιος αποφασιστικός παράγοντας που σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση τον Οκτώβριο; Θα ήθελα πραγματικά να δω την ανάλυση του προσωπικού της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο ίδιος στη βελγική εφημερίδα l’Echo.

Οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές βλέπουν τώρα το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να πέφτει στο 3% μέχρι το τέλος του έτους και στο 2% μέχρι το τέλος του 2025, χτυπώντας αυτό που μεγάλο μέρος της χρηματοοικονομικής κοινότητας θεωρεί ουδέτερο επιτόκιο, ένα επίπεδο που ούτε τονώνει, ούτε επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com