RCB: Έως και 60 δισ. δολάρια το κόστος του Μίλτον στις ασφαλιστικές εταιρείες – Live η πορεία του

Hurricane Milton
epa11649862 Vehicles pass under a tropical storm warning sign in effect due to Hurricane Milton in Naples, Florida, USA, 08 October 2024. According to the National Hurricane Center's Live Hurricane Tracker, Hurricane Milton is set to make landfall on the west coast of Florida Wednesday evening. After rapidly intensifying into a Category 5 storm on Monday, Milton is anticipated to weaken as it reaches the shore but will still bring significant weather impacts across the state. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις παράκτιες περιοχές βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης΄.

Ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία, δημιουργώντας ένα κύμα στις τιμές των αντασφαλίσεων του 2025, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τις μετοχές ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών, δήλωσαν οι αναλυτές της RBC Capital.

Ο τυφώνας κατηγορίας 5 αναμένεται να προσγειωθεί στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα και είναι ενδεχομένως ένας από τους πιο καταστροφικούς που έχουν πλήξει ποτέ την περιοχή, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Έλεν πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις παράκτιες περιοχές βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης.

Μια απώλεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν παρόμοια με τις απώλειες από τον τυφώνα Ιαν, που έπληξε τη Φλόριντα το 2022, ανέφεραν την Τετάρτη οι αναλυτές της RBC, προσθέτοντας ότι αυτή η εκτίμηση για τον Μίλτον θα πρέπει να είναι «πολύ διαχειρίσιμη» για τον ασφαλιστικό τομέα.

«Η αγορά φαίνεται να τιμολογεί παρόμοιο αντίκτυπο από τον τυφώνα Ίαν, με απώλειες 60 δισ. δολαρίων στον κλάδο το 2022», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

Ο Ίαν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημιά από τυφώνα, μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Swiss Re.

Οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές -οι οποίοι ασφαλίζουν τους ασφαλιστές- έχουν ανταποκριθεί στην αύξηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας τα ποσοστά και αποκλείοντας επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου.

«Οι καλύτεροι όροι των αντασφαλιστικών συμβολαίων, η ευρύτερη διαφοροποίηση των κερδών και τα μεγαλύτερα αποθέματα αποθεμάτων θα πρέπει να θέσουν τον τομέα σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

Οι αναλυτές της Barclays αυτή την εβδομάδα εκτίμησαν ότι οι ασφαλισμένες ζημιές από τον τυφώνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 50 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές των παγκόσμιων αντασφαλιστών Swiss Re και Munich Re και των εταιρειών των Lloyd’s of London Beazley, Hiscox και Lancashire έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα. Η Swiss Re, η Munich Re και η Beazley διαπραγματεύονταν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω των ισχυρών κερδών τους.

«Είναι θέμα χρόνου να ανακτήσουν οι μετοχές το χαμένο έδαφος, καθώς οι προοπτικές σκληρότερης τιμολόγησης στις επόμενες ανανεώσεις (συμβολαίων) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται», πρόσθεσε η RBC.

Οι αντασφαλιστές καθορίζουν τις τιμές για πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια την 1η Ιανουαρίου.

Οι αναλυτές της Peel Hunt δήλωσαν την Τετάρτη ότι ένας μεγάλος τυφώνας που θα προσγειωθεί στον κόλπο της Τάμπα και θα ταξιδέψει δυτικά κατά μήκος της χερσονήσου της Φλόριντα θα ήταν παρόμοιος με ένα ρεαλιστικό σενάριο καταστροφής που είχε θέσει η Lloyd’s νωρίτερα φέτος, η οποία προέβλεπε ζημίες ύψους 134 δισ. δολαρίων για τον ασφαλιστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση για τους πολίτες

Με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές να βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης, όσοι έφυγαν για ψηλότερα σημεία γέμισαν τους αυτοκινητόδρομους την Τρίτη και τα βενζινάδικα ξέμειναν από καύσιμα, σε μια περιοχή που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Ελένη πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η καταιγίδα βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη μητροπολιτική περιοχή του κόλπου Τάμπα, όπου ζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η πορεία της θα μπορούσε να αλλάξει πριν η καταιγίδα προσγειωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ)

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ περιέγραψε τον Μίλτον ως «καταστροφικό» και «επικίνδυνο» μεγάλο τυφώνα, με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 160 χλμ/ώρα (260 χλμ/ώρα), που τον τοποθετεί στο υψηλότερο επίπεδο της πενταβάθμιας κλίμακας Saffir-Simpson.

Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να αρχίσουν να επιδεινώνονται από το απόγευμα, ανέφερε σε μια συμβουλευτική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η καταιγίδα βρίσκεται σε μια σπάνια πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέσω του Κόλπου του Μεξικού και είναι πιθανό να φέρει ένα θανατηφόρο κύμα καταιγίδας ύψους 3 μέτρων ή και περισσότερο με πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της ακτής του Κόλπου της Φλόριντα.

Αξιωματούχοι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έως τη δήμαρχο της Τάμπα Τζέιν Κάστορ προειδοποίησαν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ζώνες εκκένωσης να φύγουν ή να διακινδυνεύσουν το θάνατο.

Ενώ οι ταχύτητες των ανέμων μπορούσαν να μειωθούν και να υποβαθμίσουν τον Μίλτον σε μικρότερη κατηγορία, το μέγεθος της καταιγίδας αυξανόταν, θέτοντας σε κίνδυνο όλο και περισσότερες παράκτιες περιοχές. Στην τελευταία του συμβουλή, το NHC ανέφερε ότι ο Μίλτον αναμένεται να στραφεί προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά και ανατολικά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το πρωί της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) το μάτι της καταιγίδας βρισκόταν 485 χλμ. νοτιοδυτικά της Τάμπα.

Ο Μίλτον αναμενόταν να διατηρήσει την ισχύ του τυφώνα καθώς θα διέσχιζε τη χερσόνησο της Φλόριντα, δημιουργώντας κίνδυνο από το κύμα καταιγίδας και στις ακτές του Ατλαντικού της πολιτείας.

Περίπου το 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ βρίσκεται στην άμεση πορεία του Μίλτον, δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες ενέργειας και ένα θεματικό πάρκο των Universal Studios ήταν μεταξύ των εταιρειών που άρχισαν να σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Φλόριντα καθώς προετοιμάζονται για διαταραχές.

Δείτε Live την πορεία του «Μίλτον»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: