Έτος ύφεσης το 2024 για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Έτος ύφεσης το 2024 για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
epa11650646 German Economy and Climate Minister Robert Habeck holds a news conference to present the new German economic growth forecast, in Berlin, Germany, 09 October 2024. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η Γερμανία θα γλιτώσει τελικά τη μείωση του ΑΕΠ της, δεν επιβεβαιώνονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει πως για το σύνολο του 2024 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παρουσιάσει μικρή συρρίκνωση.

Όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομίας, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί 0,2% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3% στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Παρουσιάζοντας τις φθινοπωρινές προβλέψεις, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι το 2025 και το 2026 η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας αναμένεται να ανέλθει σε 1,1% και 1,6%, αντίστοιχα. Είναι ζωτικής σημασίας «να εφαρμοστεί τώρα πλήρως η αναπτυξιακή πρωτοβουλία», τόνισε.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4% Το επόμενο έτος, οι τιμές καταναλωτή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2%, ενώ το 2026 θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,9%.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2%, για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποδώσει το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, κινητροδότησης της εργασίας και μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα γεμάτη δύναμη», δήλωσε ο υπουργός, πεπεισμένος ότι «παρά τις κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές συνθήκες, θα ξεφύγουμε από την ύφεση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: