Κλιματική κρίση: «Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μία κλωστή»

Κλιματική κρίση: «Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μία κλωστή»
Climate clock countdown to doomsday. Climate change and Environment disaster concept. Elements of this image furnished by NASA Photo: Shutterstock
Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε οριακό σημείο, τονίζεται σε νέα έκθεση.

Η κλιματική κρίση εντείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες, προειδοποιεί μια νέα συγκλονιστική μελέτη, η οποία αναφέρει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2023 καταγράφηκαν 25 από τα 35 «ζωτικά σημεία» της Γης στα χειρότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ, υποδηλώνοντας ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια νέα, επικίνδυνη φάση.

Μεταξύ των ανησυχητικών στοιχείων, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και ο πληθυσμός συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, ενώ η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης και των ωκεανών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την καύση ρεκόρ ορυκτών καυσίμων και την εντατική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, προωθούν την κλιματική αλλαγή σε νέα επικίνδυνα επίπεδα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες και οι καύσωνες, προκαλούν ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο και η κατάσταση αυτή χειροτερεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μελέτη επισημαίνει ότι η καταστροφική αυτή πορεία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια, αλλά ακόμη και σε πιθανή κοινωνική κατάρρευση. Ειδικά ανατροφοδοτικά φαινόμενα, όπως οι εκπομπές μεθανίου από το λιώσιμο των παγετώνων και η πιθανή κατάρρευση του τεράστιου φύλλου πάγου της Γροιλανδίας, επιδεινώνουν την κλιματική αστάθεια, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη ζητούν αποφασιστική και άμεση δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης. Μάλιστα, τονίζουν ότι η υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών, η στροφή προς τα φυτικά τρόφιμα, και η μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητες για την αποφυγή ακόμα μεγαλύτερων καταστροφών.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές: «Η οικολογική υπέρβαση έχει ωθήσει τον πλανήτη σε συνθήκες πιο επικίνδυνες από ποτέ». Καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να δράσουν άμεσα, με πολιτικές που να περιλαμβάνουν τη σταδιακή μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού μέσω της εκπαίδευσης και της προστασίας των οικοσυστημάτων. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι μόνο μέσω τολμηρών και γρήγορων αποφάσεων μπορεί να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: