Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο εμβληματικός Ινδός βιομήχανος Ράταν Τάτα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο εμβληματικός Ινδός βιομήχανος Ράταν Τάτα
(FILES) Chairman of India's Tata Motors, Ratan Tata watches during the unveiling of the Tata Megapixel on March 6, 2012, during a press day ahead of the 82nd Geneva Motor Show in Geneva. Tata, who is credited with transforming the Tata Group into a globally renowned conglomerate, has died at age 86, the company said late on October 9, 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Ο Tata, που υπήρξε πρόεδρος του ομίλου επί περισσότερα από 20 χρόνια, νοσηλευόταν στην εντατική σε νοσοκομείο του Μουμπάι, ανέφεραν δύο πηγές που γνώριζαν την κατάσταση της υγείας του.  

Ο Ράταν Τάτα, ο πρώην πρόεδρος του Tata Group, ο οποίος έφερε στο διεθνές προσκήνιο τον ινδικό όμιλο του, τον οποίο επέκτεινε με μια σειρά εξαγορών υψηλού προφίλ, πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Τάτα, που υπήρξε πρόεδρος του ομίλου επί περισσότερα από 20 χρόνια, νοσηλευόταν στην εντατική σε νοσοκομείο του Μουμπάι, ανέφεραν δύο πηγές που γνώριζαν την κατάσταση της υγείας του.

Αφού σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ο Ratan Tata επέστρεψε στην Ινδία και το 1962 άρχισε να εργάζεται για τον όμιλο που είχε ιδρύσει ο προπάππος του σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα.

Εργάστηκε σε πολλές εταιρείες της Tata, όπως τις Telco (σήμερα Tata Motors Ltd) και Tata Steel Ltd, αφήνοντας το στίγμα του αφού εξάλειψε τις ζημιές και αύξησε το μερίδιο αγοράς στη National Radio & Electronics Company.

Το 1991 πήρε τα ηνία του ομίλου μετά την αποχώρηση του θείου του, του Τζ.Ρ.Ντ. Τάτα. Ήταν ακριβώς η στιγμή που η Ινδία ξεκινούσε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που άνοιξαν την οικονομία της στον κόσμο και οδήγησαν σε μια εποχή υψηλής ανάπτυξης. Στα πρώτα του βήματα, ο Ratan Tata επιχείρησε να ελέγξει ορισμένους επικεφαλής των εταιρειών του ομίλου, επιβάλλοντας υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης και προωθώντας νεότερα στελέχη σε ανώτερες θέσεις. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tata Teleservices.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά για να αναπτυχθεί σωστά, ο όμιλος αποφάσισε ότι έπρεπε να στραφεί πέρα από τις ινδικές ακτές. “Αναζητώντας την ανάπτυξη και την αλλαγή των κανόνων είπαμε ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε με εξαγορές, κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ στο παρελθόν”, εξήγησε ο ίδιος σε μια συνέντευξή του το 2013.

Ο όμιλος αγόρασε τη βρετανική εταιρεία τσαγιών Tetley το 2000 έναντι 432 εκατ. δολαρίων και την αγγλοολλανδική χαλυβουργία Corus το 2007 έναντι 13 δισεκ. δολαρίων – τότε ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας από οποιαδήποτε ινδική εταιρεία. Στη συνέχεια η Tata Motors αγόρασε τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar και τη Land Rover από τη Ford Motor Co έναντι 2,3 δισεκ. δολαρίων.

Η Tata Motors κατασκεύαζε το Indica, το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ινδία, καθώς και το Nano, το φτηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου, όπως το αποκαλούσε, αφού κόστιζε μόνο 100.000 ρουπίες (περίπου 1.200 δολάρια). Η παραγωγή του Nano σταμάτησε έπειτα από δέκα χρόνια.

Ο Τάτα είχε δίπλωμα πιλότου και κάποιες φορές πιλοτάριζε ο ίδιος το αεροπλάνο της εταιρείας. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και ήταν γνωστός για τον σχετικά ταπεινό τρόπο ζωής του και το φιλανθρωπικό έργο του. Σχεδόν τα δύο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου της Tata Sons, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του ομίλου, ανήκουν σε φιλανθρωπικά καταπιστεύματα.

Ο Τάτα παρέμεινε επίτιμος πρόεδρος του ομίλου, μετά την αποχώρησή του.

Τα τελευταία χρόνια επένδυσε σε ινδικές startup, στηρίζοντας πληθώρα εταιρειών, όπως την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Paytm, την Ola Electric και την εταιρεία υπηρεσιών Urban Company.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: