Μια εβδομάδα πριν από τις αποφάσεις για τα επιτόκια, η ΕΚΤ «δείχνει» προβληματισμένη για τις πληθωριστικές πιέσεις

Μια εβδομάδα πριν από τις αποφάσεις για τα επιτόκια, η ΕΚΤ «δείχνει» προβληματισμένη για τις πληθωριστικές πιέσεις
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι αγορές έχουν «κλειδώσει» μια νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ, στον «δρόμο» που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τους προβληματισμούς για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ για τον Σεπτέμβριο, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Τα πρακτικά δόθηκαν στη δημοσιότητα ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας για τη νομισματική της πολιτική στις 17 Οκτωβρίου, από την οποία οι αγορές έχουν «κλειδώσει» μια νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ, στον «δρόμο» που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024.

Υπενθυμίζεται πως αρκετά στελέχη της ΕΚΤ με δημόσιες τοποθετήσεις τους τις τελευταίες μέρες έχουν δείξει πως είναι υπέρ μια νέας μείωσης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε για τον Σεπτέμβριο υπό του 2%, στόχο που έχει θέσει η Φρανκφούρτη για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου σημειώνει πως «η βασική πορεία προς το 2% εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τη χαμηλότερη αύξηση των μισθών, καθώς και από την επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγικότητας προς ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Ως εκ τούτου, έπρεπε να παρακολουθείται προσεκτικά κατά πόσον ο πληθωρισμός θα εγκαθίστατο βιώσιμα στο στόχο εγκαίρως. Ο κίνδυνος καθυστερήσεων στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ θεωρήθηκε ότι δικαιολογεί κάποια προσοχή ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη μείωση του περιορισμού της πολιτικής», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Η τράπεζα έχει υποστηρίξει πως η περαιτέρω χαλάρωση είναι μόνο θέμα χρόνου, δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης, της χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές και της επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: