Ραφαέλ Ναδάλ: «Ζαλίζουν» τα κέρδη του από τένις και χορηγίες

Ραφαέλ Ναδάλ: «Ζαλίζουν» τα κέρδη του από τένις και χορηγίες
epa11300626 Rafa Nadal from Spain in action during his men's singles match against Darwin Blanch from the US at the Madrid Open tennis tournament, Madrid, Spain, 25 April 2024. EPA/JUANJO MARTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ισπανός τενίστας έχει «χτίσει» μια περιουσία που λίγοι αθλητές μπορούν να ονειρευτούν.

H ανακοίνωση της Πέμπτης, μέσω ενός συγκινητικού βίντεο στα social media, από τον Ραφαέλ Ναδάλ ότι εγκαταλείπει τα courts έχει προκαλέσει δυνατά συναισθήματα στον κόσμο του τένις και του αθλητισμού γενικότερα. Ο Ναδάλ αφήνει κληρονομιά του μια καριέρα χωρίς προηγούμενο, καθώς βρίσκεται στην κορυφή του αθλήματος, στην σπουδαία εποχή των Big Three που αυτό διανύει, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Οι επιδόσεις του εντός και εκτός court έχουν μετατρέψει τον Ισπανό σε έναν πάρα πολύ πλούσιο άνθρωπο, αφού συνολικά στην καριέρα του φαίνεται να έχει κερδίσει ένα ποσό που ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Τα χρήματα των αθλητών συνήθως μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα έπαθλα από το άθλημα και τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφουν. Πιο αναλυτικά για τον Ναδάλ:

Χρηματικά έπαθλα

Ο Ναδάλ βρίσκεται 2ος στη λίστα των κορυφαίων «εισπρακτόρων» του τένις. Τα 135 εκατομμύρια δολάρια που έχει κερδίσει τον φέρνουν πίσω μόνο από τον Σέρβο αντίπαλό του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στα 184,5 εκατ δολάρια, και ο αριθμός θα ανέβει περαιτέρω αφού ο Τζόκοβιτς παραμένει ενεργός.

Η εντυπωσιακή λίστα των επιτευγμάτων του στις Γκραν Σλαμ διοργανώσεις περιλαμβάνει 2 Αυστραλιανά Όπεν (2009, 2022), 14 Ρολάν Γκαρός (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022), 4 Αμερικανικά Όπεν (2010, 2013, 2017, 2019) και 2 Γουίμπλεντον (2008, 2010).

Ενδεικτικά, τα ποσά (για το 2023) που εξασφάλιζε ο νικητής των παραπάνω τροπαίων ήταν ως εξής: 2 εκατ. δολάρια για κατάκτηση Αυστραλιανού Όπεν, 2,5 εκατ. δολάρια για κατάκτηση Ρολάν Γκαρός, 3 εκατ. δολάρια για κατάκτηση Αμερικανικού Όπεν και 2,97 εκατ. δολάρια για κατάκτηση Γουίμπλεντον. Ο Ναδάλ δεν έχει συγκεντρώσει χρήματα μόνο από τα Γκραν Σλαμ, αλλά από όλες τις διοργανώσεις. Οι μικρότερες διοργανώσεις δεν έχουν τόσο εντυπωσιακά νούμερα ως έπαθλα, αλλά αν σκεφτεί κανείς το εντυπωσιακό ρεκόρ καριέρας του Ναδάλ, 1080 νίκες και 227 μόνο ήττες, καταλαβαίνει πώς προκύπτει το εντυπωσιακό νούμερο.

Τα χρήματα από τα έπαθλα σίγουρα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα, αν ο Ισπανός δεν ταλαιπωρούνταν από τραυματισμούς, ιδιαιτέρως στα τελευταία στάδια της καριέρας του. Οι τραυματισμοί αυτοί πολλές φορές είτε του στερούσαν τη συμμετοχή από μεγάλες διοργανώσεις εντελώς, είτε δε του επέτρεπαν να είναι στο επιθυμητό για εκείνον επίπεδο ώστε να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χορηγίες

Η μεγάλη δημοφιλία του Ναδάλ και η κυριαρχία του στο άθλημα του τένις τον έκαναν από νωρίς στην καριέρα του πόλο έλξης για δεκάδες εταιρείες. Μία από τις πρώτες του μεγάλες συμφωνίες, η οποία διαρκεί ακόμα και κρατάει σχεδόν δύο δεκαετίες είναι με τη νοτιοκορεατική εταιρεία αυτοκινήτων Kia Motors, της οποίας είναι παγκόσμιος πρεσβευτής.

Από το 2010 είναι πρεσβευτής επίσης της εταιρείας Quely, με έδρα τον τόπο καταγωγής του Μαγιόρκα. Όπως έχει πει ο ίδιος, καταναλώνει τα προϊόντα τους, μπισκότα και γλυκά, από μικρό παιδί.

Ο Ναδάλ από νωρίς στην καριέρα του έχει υπογράψει με την αθλητική εταιρεία ένδυσης Nike. Η αξία της συνεργασίας αυτής δεν έχει αποκαλυφθεί δημόσια, αν και σύμφωνα με το Yahoo Sports ο κολοσσός αθλητικών ειδών τον πλήρωνε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους τα χρόνια που βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP).

Καθώς το τένις είναι ένα άθλημα μεγάλου πρεστίζ, από τον «χορό» δε θα μπορούσαν να λείπουν εταιρείες ειδών πολυτελείας. Μία από αυτές, η εταιρεία ωρολογοποιίας Richard Mille χρηματοδοτεί τον Ναδάλ, ο οποίος εδώ και χρόνια φορά τα ρολόγια της μάρκας, τα οποία κυμαίνονται σε εξαφήφια και εφταψήφια νούμερα, ενώ παίζει τένις. «Το ρολόι είναι σα δεύτερο δέρμα για μένα», έχει πει ο Ναδάλ.

Επιπροσθέτως, η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ομοσπονδία Τένις της Σαουδικής Αραβίας, η οποία φημολογείται ότι του αποφέρει μερικά εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής. Οι επικριτές κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για sportswashing, έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πρακτική, σε αυτή την περίπτωση, κρατών που χρησιμοποιούν αθλήματα για να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους, που αμαυρώνεται από αδικήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνολικές απολαβές του Ισπανού μέχρι στιγμής από χρήματα χορηγιών ανέρχονται στον απίστευτο αριθμό των 425 εκατ. δολαρίων, κάτι που φέρνει το συνολικό ποσό, μαζί με τα χρήματα από έπαθλα στα περίπου 560 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: