«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα – Διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα – Διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση
epa10944294 Israeli soldiers prepare for the scenario of ground maneuvers at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 28 October 2023. According to the Israeli army, 222 people, including foreigners, remain in Hamas captivity in the Gaza Strip. More than 7,000 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κάμαλα Χάρις, προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κορυφώνεται, καθώς το Ισραήλ φαίνεται να ολοκληρώνει τον σχεδιασμό για αντίποινα μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν στις αρχές Οκτωβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και του Ισραηλινού ομολόγου του, Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η επικοινωνία αυτή θεωρείται κομβική, καθώς το Ισραήλ επεξεργάζεται τις στρατηγικές του για τα επερχόμενα αντίποινα.

Η απόφαση για το ισραηλινό πλήγμα παραμένει στα χέρια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, με την τελική έγκριση να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου. Το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη για τον καθορισμό της «απάντησης» στο Ιράν, γεγονός που επιβεβαίωσε το Bloomberg News, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν διπλωματικούς δρόμους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με στόχο την αποτροπή μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή.

Ωστόσο, οι πιθανότητες αποκλιμάκωσης παραμένουν ασαφείς, καθώς η απειλή των αντίποινων προς το Ιράν εντείνει τη διεθνή ανησυχία.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει άμεσα. Σε δηλώσεις της τόνισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός τόσο στο Λίβανο όσο και στη Γάζα, και πως η Ουάσινγκτον εργάζεται εντατικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο Λίβανο, η ένταση συνεχίζεται, με τους θανάτους και τους τραυματισμούς να αυξάνονται από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, οι επιθέσεις της Πέμπτης άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 22 νεκρούς και 117 τραυματίες, με τις ισραηλινές επιχειρήσεις να πλήττουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε χθες, Πέμπτη, τον επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Νουρ Σαμς στην Τούλκαρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Αεροσκάφος έπληξε την περιοχή της Τούλκαρεμ και εξουδετέρωσε τον Μοχάμεντ Αμπντουλά, επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Ισλαμικού Τζιχάντ στον Νουρ Σαμς”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι σκότωσε ακόμη έναν μαχητή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμπντουλά ήταν διάδοχος του Μοχάμεντ Τζαμπέρ, γνωστού ως “Αμπού Σουζάα”, ο οποίος σκοτώθηκε στις 29 Αυγούστου σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον του καταυλισμού Νουρ Σαμς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ένα ισλαμιστικό κίνημα που δραστηριοποιείται στους καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Μοχάμεντ Αμπντουλά ότι “εμπλέκεται σε πολλές επιθέσεις στην περιοχή”.

Στον Νουρ Σαμς τα ένοπλα παρακλάδια διάφορων παλαιστινιακών κινημάτων ανακοινώνουν συχνά ότι χάνουν μαχητές τους είτε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες είτε σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Στον καταυλισμό αυτόν στοιβάζονται περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι σε μια περιοχή 0,21 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το 1952 για να υποδεχθεί Παλαιστίνιους που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα περίχωρα της Χάιφα μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: