Πώς μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα

Πώς μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα
6666607 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Τα κράτη του Κόλπου καλούν την Ουάσινγκτον να εμποδίσει μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, εκφράζοντας φόβους ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγματα σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια περιφερειακή ανάφλεξη, τα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, έχουν απευθυνθεί στην Ουάσινγκτον ζητώντας να σταματήσει το Ισραήλ από το να προχωρήσει σε επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η ανησυχία για αντίποινα αυξάνεται, καθώς οι σύμμαχοι της Τεχεράνης στην περιοχή θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις δικές τους ενεργειακές υποδομές, εάν οι ισραηλινές επιθέσεις προκαλέσουν περιφερειακή σύρραξη, μεταδίδει το Reuters.

Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει τα αντίποινά του για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε πως το χτύπημα κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρο και αιφνιδιαστικό», αυξάνοντας τον φόβο ότι η σύγκρουση θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλωματικές επαφές και ανησυχίες

Οι διπλωματικές επαφές των κρατών του Κόλπου με την Ουάσινγκτον εντείνονται, με στόχο την αποφυγή μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται σε κυβερνητικούς κύκλους, τα κράτη του Κόλπου, αρνούνται επίσης να επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για μια επίθεση στο Ιράν, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους στις ΗΠΑ για τον κίνδυνο αντιποίνων.

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει τη Σαουδική Αραβία ότι, αν επιτρέψει την υποστήριξη του Ισραήλ, θα είναι επίσης στόχος επιθέσεων, κάτι που εντείνει τον φόβο για ένα νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλες στρατηγικές διαδρομές για να πραγματοποιήσει την επίθεσή του, όπως τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας ή του Ιράκ, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για πρόσβαση στον εναέριο χώρο του Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Οι ενδεχόμενες επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ή ακόμα και στα κράτη του Κόλπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) διαθέτει εφεδρική παραγωγική ικανότητα, αλλά οι πετρελαϊκές υποδομές στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν ευάλωτες, με πιθανές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές ενέργειας.

Η παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου στα 120 δολάρια το βαρέλι είναι έντονη, ενώ και οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις με προσοχή, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πλήξει και την αμερικανική οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: