ΕΚΤ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για μείωση των επιτοκίων βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

ΕΚΤ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για μείωση των επιτοκίων βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες
A man shelters from the rain under an umbrella as he walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023 ahead of thr ECB's monthly announcement on eurozone monetary policy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης αποκαλύπτουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης βλέπουν θετικά τη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τον στόχο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δείχνουν θετικές εξελίξεις.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν «παράθυρο ευκαιρίας» για μείωση των επιτοκίων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη να παρακολουθούν στενά τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.

Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8%, κάτω από τον στόχο του 2%, κάτι που έχει ενθαρρύνει τις συζητήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι τραπεζίτες, όπως φαίνεται, παραμένουν προσεκτικοί, αλλά συζητούν ήδη για πιθανές μειώσεις κατά 0,25%, με κάποιες εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι δύο διαδοχικές μειώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, François Villeroy de Galhau.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής με γνώμονα όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης επιβεβαιώνουν επίσης ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη και η δραστηριότητα υποτονική. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν υψηλοί, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025 είναι χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΕΚΤ φαίνεται να επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα ως καθοριστικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: