Πόλεμος δηλώσεων ΗΠΑ-Ρωσίας στη διάσκεψη των G20
- 06/09/2013, 14:21
- SHARE
Επιμένουν οι ΗΠΑ στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για τις συνέπειες των επιθέσεων στους επιλεγμένους στόχους.
Ο «πόλεμος» των δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ως προς το θέμα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καλά κρατεί και κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της διάσκεψης της Ομάδας των Είκοσι στην Αγία Πετρούπολη.
Την πεποίθηση ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εξέφρασε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της G20, προσπαθώντας να τους πείσει να συμμετέχουν στην στρατιωτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με βρετανικές πηγές που επικαλείται το BBC, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας στήριξαν σθεναρά των Αμερικανό πρόεδρο στις διαβουλεύσεις.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης καταδίκασε νωρίτερα τη στάση αυτή, δηλώνοντας πως μία επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας θα έβαζε «το τελικό καρφί στο φέρετρο του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς , ο Ομπάμα είπε στους ηγέτες της G20 ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης των χημικών όπλων και υπογράμμισε το «κλίμα παράλυσης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε για μια ακόμα φορά την απόλυτη πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε 1.429 ανθρώπους», δήλωσε ο Ρόουντς σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της διάσκεψης των G20.
Ως προς την ανοιχτή διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της Συρίας, ο Ρόουντς δήλωσε πως η Ρωσία «δεν έχει τίποτα να συνεισφέρει στην πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ», μετά την άρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία για το θέμα αυτό.
Ακόμη, κατηγόρησε ξανά τη Μόσχα ότι «αρνείται να ενεργήσει» στον ΟΗΕ κατά του καθεστώτος της Δαμασκού και ότι με τη στάστη της προσπαθεί απλά «να αποφύγει τα σοβαρά προβλήματα» που συνεπάγονται της κατάστασης στη Συρία.
«Οι Ρώσοι έχουν υποστηρίξει τον Άσαντ, όποια κι αν είναι τα γεγονότα, ό,τι κι αν κάνει το καθεστώς. Δεν περιμένουμε συνεργασία με τους Ρώσους στο θέμα των χημικών όπλων», είπε ο Ρόουντς, σβήνοντας έτσι τις ελπίδες για κοινή προσπάθεια επίλυσης του συριακού προβλήματος.
Διαβάστε ακόμη: Χωρισμένη στα δύο η G20 για την Συρία
Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποίησε εκ νέου με «αυστηρό» ύφος τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που θα δημιουργούσαν ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον των αποθεμάτων χημικών υλικών στη Συρία.
«Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι, μεταξύ των στόχων που εξετάζονται για τα πλήγματα, περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την ασφάλεια του συριακού χημικού οπλοστασίου», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Εφιστούμε την προσοχή των αμερικανικών αρχών και των συμμάχων τους εναντίον οποιουδήποτε πλήγματος σε χημικές εγκαταστάσεις και τα γύρω εδάφη. Θα υπήρχε εκεί απειλή έκλυσης ουσιών υψηλής τοξικότητας με συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον», συνεχίζει το ρωσικό υπουργείο.
«Δεν μπορούμε να αποκλείουμε εξάλλου το ενδεχόμενο τέτοιες απερίσκεπτες πράξεις να προσφέρουν στους αντάρτες και στους τρομοκράτες πρόσβαση στα χημικά όπλα», γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει «τη διάδοση των χημικών όπλων όχι μόνο στη Συρία αλλά και έξω από τη χώρα αυτή».
Διαβάστε ακόμη: «Who is Who» της συριακής κρίσης
Ανησυχεί η Ρωσία για πιθανό χτύπημα σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε πως δέχθηκε αίτημα από τη Ρωσία να εκτιμήσει τις συνέπειες σε περίπτωση που ένας πύραυλος πλήξει το μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτει η Συρία και πως η υπηρεσία του ΟΗΕ ερευνά το θέμα.
Η Ρωσία δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση που πληγεί, «εκ προθέσεως ή τυχαία», ο ερευνητικός αντιδραστήρας κοντά στη Δαμασκό, ο οποίος περιέχει ραδιενεργό ουράνιο, και κάλεσε την IAEA να προχωρήσει επειγόντως σε εκτίμηση του κινδύνου. Η Ρωσία υποστηρίζει πως οι γύρω περιοχές θα μολυνθούν από ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού και ότι θα είναι αδύνατο να εντοπιστεί το πυρηνικό υλικό έπειτα από ένα τέτοιο πλήγμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει στα χέρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η IAEA δέχθηκε επίσημο αίτημα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η υπηρεσία εξετάζει τα ζητήματα που θέτει το αίτημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της IAEA Τζιλ Τιούντορ με email της, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.
Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο αποκαλούμενος «Miniature Neutron Source Reactor» (MNSR) -ένας τύπος ερευνητικού αντιδραστήρα που τροφοδοτείται κυρίως με ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού- είναι μικρός και οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας θα δημιουργούσε μόνο τοπικά κίνδυνο, αφού η ποσότητα που συνήθως περιέχει ένας τέτοιος αντιδραστήρας (περίπου ένα κιλό ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού) είναι μικρότερη από τα 25 κιλά που χρειάζονται για να κατασκευαστεί μια βόμβα.
Διαβάστε ακόμη: Ο Κάμερον ισχυρίζεται ότι έχει νέα στοιχεία για Συρία